23 Jan 2017
Media institutions:
La 21 ianuarie a.c., Canal 2 a difuzat un reportaj video cu titlul: „Multe face pentru popor”. Ce spun moldovenii despre Guvernul condus de Pavel Filip. Reportajul a fost realizat cu participarea a opt trecători întâlniți de reporter pe stradă. Toți cei intervievați și-au dat cu părerea despre actuala guvernare, iar răspunsurile lor, deși au fost diferite, nu au prezentat o diversitate de opinii.
Fiind un instrument de sondare a opiniei publice, Vox-ul (sondajul stradal) este considerat un element democratic, care le oferă oamenilor simpli ocazia de a-și face publică opinia. Totuși, în materialul pus pe post de Canal pare să fi fost selectate doar răspunsurile pozitive la adresa Premierului Filip și a Cabinetului de miniștri condus de acesta. „După părerea mea se descurcă foarte bine…”, „dumnealui lucrează binişor…” – sunt doar câteva dintre opiniile colectate.
Manualele de jurnalism și regulile deontologiei profesionale recomandă trecerea vox-pop-ului prin filtrul standardelor de echilibru și echidistanță. „Selectarea răspunsurilor este o operațiune delicată și importantă, ce poate influența sensul general al materialului. Ca atare, ea trebuie făcută echilibrat, fără partizanat, redând diversitatea opiniilor și a argumentelor întâlnite”, subliniază Ion Laza, lector la Universitatea din Oradea în lucrarea „Genurile presei (Televiziunea)”.