You are here

Transparența proprietății media, una din temele Academiei de Legislație Media din Sud-Estul Europei

09 September 2013
1689 reads

Peste 60 de experți în legislație media au mers, săptămâna trecută, la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) pentru a doua ediție a Academiei de Legislație Media din Sud-Estul Europei. Timp de două zile, experții au participat la prezentări și grupuri de lucru pe teme precum transparența proprietății media, performanțele radiodifuzorilor de stat și libertatea de expresie pe internet. Organizatorii au urmărit provocarea unor dezbateri despre funcționarea mass-mediei în țările participanților, ce schimbări ar trebui făcute în legislație și care este nivelul de încredere a publicului în presă. La final, aceștia au făcut o serie de recomandări guvernelor sud-est europene.

În 2012, experții veniți la prima ediție a Academiei au arătat că privatizarea instituțiilor media și liberalizarea acestora nu a dus totuși la pluralism și că este important de știut cine deține ziarele și televiziunile, cum sunt finanțate și care este originea capitalului acestora. Anul acesta, participanții au examinat posibile căi legale pentru a îndrepta situația. Aceștia au conchis că autoritățile de reglementare a mass-mediei trebuie să colaboreze îndeaproape cu instituțiile de aplicare a legii pentru a impune sancțiuni în cazul netransparenței structurii de proprietate.

Jurnaliștii, experții în legislație și membrii societății civile au mai discutat despre rolul mass-mediei publice și nevoia acesteia de a câștiga încrederea oamenilor. Ei au mai spus că este nevoie de colaborare cu societatea civilă, parlamentarii și consiliile audiovizuale pentru a promova rolul acestor instituții și a împiedica intruziunile politice. Dezbaterile s-au concentrat și în jurul temei publicității și a transparenței acesteia. Experții au arătat că este nevoie de o legislație care să reglementeze publicitatea de stat și măsura în care poate apărea în anumite produse media private.

Centrul pentru Jurnalism Independent a fost reprezentat la eveniment de către șeful Departamentului Politici și Legislație Media, Oleg Postovanu. Au mai fost prezenți experți din sud-estul Europei, dar și din Bruxelles, Londra, Viena, Berlin, Barcelona, Geneva și Munchen. Evenimentul a fost organizat de Regional Cooperation Council, fundația Friedrich Ebert, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Asociația Europeană de Servicii Publice în Media din Sud-Estul Europei și European Broadcasting Union (EBU).

Academia de Legislație Media este un proiect ce urmărește îmbunătățirea cooperării în dezvoltarea și implementarea unei legislații moderne privind media din sud-estul continentului, astfel încât să ajungă la standarde europene. De asemenea, dorește garantarea libertăților presei prin învățarea și împărtășirea celor mai bune practici legale din regiune. Proiectul reunește profesioniști media, avocați, legislatori/parlamentari, oficiali guvernamentali, membri ai consiliilor audiovizuale, reprezentanți ai societății civile și academicieni.

sursa foto: http://www.rcc.int/