You are here

Condamnarea jurnalistului macedonean Tomislav Kezarovski stârnește controverse în Europa

25 October 2013
1967 reads

Jurnalistul macedonean Tomislav Kezarovski a fost condamnat, în urmă cu patru zile, la patru ani și jumătate de închisoare de către o instanță din Skopje. Bărbatul a fost găsit vinovat de dezvăluirea identității unui martor protejat într-un proces de crimă în 2008, potrivit Balkan Insight. Avocații acestuia au anunțat însă că vor contesta sentința la o instanță superioară. Cazul jurnalistului a stârnit controverse în Europa, ridicând problema libertății presei.

Tomislav Kezarovski a scris un articol în urmă cu cinci ani, publicat în revista Reporter 92, dezvăluind identitatea unui martor protejat prin lege. Alți șapte acuzați în același dosar, inclusiv un judecător, un procuror, avocați și foști judecători, au fost și ei condamnați la închisoare pentru implicarea lor într-un proces de crimă cunoscut sub numele ”Oreshe”. Cei șapte i-ar fi ajutat pe acuzații din acel proces - persoane influente din Ministerul de Interne și Directoratul de Securitate din Macedonia - să scape de condamnare, menționează sursa citată.

Condamnarea lui Kezarovski a adus guvernului macedonean de centru-dreapta multiple critici. Organizații de media și ONG-uri locale și internaționale, dar și reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), au acuzat guvernul lui Nikola Gruevski că a vizat din start condamnarea jurnalistului din cauza celor scrise de acesta. De asemenea, autoritățile au fost criticate pentru termenul ”inexplicabil” de lung al detenției preventive pentru Kezarovski - aproape cinci luni.

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovic, și-a exprimat îngrijorarea profundă pentru Tomislav Kezarovski. ”Sunt șocată de sentință. Această condamnare excesivă este un semnal îngrijorător și trimite un mesaj clar de cenzură celorlalți jurnaliști din țară. Verdictul are consecințe serioase pentru libertatea de exprimare și libertatea presei. Punerea sub acuzare a reporterilor pentru activitățile lor jurnalistice încalcă dreptul uman fundamental la exprimare liberă, precum și angajamentele țării la OSCE de dezvoltare și protejare a presei libere”, a transmis Dunja Mijatovic într-un comunicat de presă la începutul săptămânii. Ea a cerut eliberarea imediată a jurnalistului și a amintit autorităților că a trimis o cerere oficială pentru a i se permite să îl viziteze în închisoare. ”Sper că această cerere va fi tratată ca o prioritate”, a adăugat Mijatovic.

În plus, Comitetul de Inițiativă pentru eliberarea lui Kezarovski, format de mai mulți reprezentanți mass-media din Macedonia și din afara țării, a caracterizat condamnarea sa ca fiind ”scandaloasă” și fără precedent în jurisprudența europeană. ”Reprezintă un nou cui înfipt în sicriul deja îngropatei libertăți de exprimare în Republica Macedonă”, se arată în comunicatul de presă remis de Comitet. Semnatarii au subliniat și faptul că jurnalistul a dezvăluit doar prenumele, nu și numele de familie al martorului protejat, astfel că publicul larg nu ar fi avut cum să-l identifice. Ei au mai scris că, până și în fosta Iugoslavie, jurnaliștii care au publicat liste întregi cu numele unor martori protejați în procesele de genocid și crime în masă au primit sentințe mult mai blânde, de la trei la șase luni de închisoare.

sursa foto: www.aljazeera.net