Anul 2013 a fost al doilea cel mai rău an pentru libertatea presei din ultimul deceniu, mai ales luând în considerare numărul jurnaliștilor încarcerați, informează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. Astfel, în 2013 au fost închiși 211 jurnaliști la nivel mondial, o scădere nesemnificativă față de anul precedent în care s-au înregistrat 232 de cazuri.
De asemenea, este al doilea an consecutiv în care Turcia continuă să fie lider, urmată de Iran şi China, după numărul de jurnalişti încarceraţi. Potrivit datelor raportului, mai mult de jumate din jurnaliştii arestați se află în aceste țări. Topul celor mai periculoase zece țări în ceea ce privește încarcerările este completat de Eritrea, Vietnam, Siria, Azerbaidjan, Etiopia, Egipt și Uzbekistan.
Autorităţile din Ankara, Teheran şi Beijing au trimis în închisori, în total, 107 jurnalişti, bloggeri şi editori, în mare parte acuzaţi de infracţiuni împotriva statului. Numărul jurnaliştilor în închisorile turceşti a scăzut de la 49 până 40, însă autorităţile continuă să închisă mai ales jurnalişti de etnie kurdă, învinuiţi de terrorism şi complot împotriva statului. Datele raportului mai arată că autorităţile din Turcia se folosesc de interpretarea mai largă a legilor care se referă la combaterea terorismului.
În China au fost închişi 32 de jurnalişti. Totodată, în Siria au dispărut 30 de reporteri și cameramani. Nici Statele Unite nu au lipsit din raport, în 2013 fiind încarcerat bloggerul Roger Shuler, specializat în investigarea cazurilor de corupţie. În Vietnam, în penitenciare se află 18 bloggeri - unicii profesioniști media independenți din țară.
Mai mult de jumate de jurnaliști închişi în 2013 au lucrat în mediul online -106 persoane, iar 72 de jurnalişti au lucrat în presa scrisă. De asemenea, aproape 40% erau freelanceri.
CPJ condamnă practicile autorităților care închid jurnaliști pentru a-i împiedica să-și facă meseria, iar reprezentanții organizației au trimis o scrisoare guvernelor fiecărei țări care a reținut un jurnalist în anul care tocmai se încheie. În ultimul an, echipa de advocacy de la CPJ a reușit eliberarea a 39 de jurnaliști în toată lumea.
sursa foto: europarl.europa.eu