You are here

Peste 100 de jurnaliști atacați în Ucraina în 2013

02 January 2014
1639 reads

Ucraina a devenit una din cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, adunând peste 100 de cazuri de violență fizică împotriva reprezentanților mass-media în 2013, potrivit Institutului de Informare în Masă, citat de Kyiv Post. În 2012 în Ucraina au fost înregistrate 65 de astfel de cazuri.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate din violențele comise împotriva profesioniștilor media în 2013 au avut loc în luna decembrie, când au luat amploare protestele pro-europene din Piața Maidan din Kiev, dar și din alte orașe ale țării. Aceste acțiuni au atras represalii dure din partea autorităților, care au afectat inclusiv jurnaliștii. Conform datelor Institutului, 10% dintre victimele care lucrau în media au fost femei.

”Anul acesta, 64 de jurnaliști au fost bătuți de polițiști - în 2012 au fost înregistrate doar opt astfel de cazuri. Pe locul doi în topul agresorilor se află paznici de la firme private și proprietari de companii (13 cazuri). Locul trei este ocupat de așa-zișii titushki (n.r. instigatori plătiți de cei aflați la putere să se infiltreze printre protestatarii pașnici și să instige la violență) cu nouă cazuri de agresiuni”, au mai arătat cercetătorii.

Institutul subliniază că 70 de jurnaliști ucraineni au fost atacați în timpul unor proteste sau marșuri. Cele mai multe incidente s-au petrecut în lunile decembrie (48), noiembrie (11) și iulie (10). Peste 70 de cazuri au fost înregistrate în Kiev și cinci în Crimeea.

De asemenea, aproximativ 40 de cazuri au fost raportate în urma ciocnirilor dintre ofițerii Berkut și protestatari pe strada Bankova, în 1 decembrie. Unul din cele mai mediatizate cazuri a fost însă agresiunea împotriva jurnalistei și activistei Tatiana Ciornovil în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Membrii opoziției și ai mass-mediei independente leagă atacul asupra lui Ciornovil de activitatea sa jurnalistică.

sursa foto: Ioana Burtea, centrul de presă Euromaidan, Kiev (decembrie 2013)