You are here

Patru site-uri de opoziție au fost blocate în Rusia

14 March 2014
1819 reads

Serviciul Federal pentru Supravegherea Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (Roscomnadzor) din Rusia a anunțat joi, 13 martie, că la solicitarea procuraturii generale a blocat accesul la următoarele site-uri: Grani.ru, Kasparov.ru, Ej.ru și blogul binecunoscutului avocat Navalny. Potrivit autorității responsabile de reglementarea comunicațiilor, site-urile respective conțin instigări la acțiuni ilegale și încurajează participarea la manifestații care au loc cu încălcarea ordinii publice. Funcționarea blogului lui Navalny, potrivit aceluiași comunicat, încalcă prevederile unei hotărâri judecătorești în care este vizat avocatul.

Blogul avocatului Navalny era găzduit pe site-ul Echomsk.ru. După ce Echomsk.ru și Livejournal au blocat accesul pentru utilizatorii din Rusia către blog, acestea au fost șterse din registrul site-urilor interzise de către Roscomnadzor, scrie Grani.ru. Blogul lui Navalny de pe Livejournal poate fi accesat doar de utilizatorii din străinătate. Potrivit aceluiași site, Roscomnadzor nu a explicat până acum ce fel de materiale interzise a identificat pe blog.

Roscomnadzor a oferit distribuitorilor de servicii de internet o zi pentru a bloca toate paginile web menționate, însă unii le-au blocat imediat, scrie Echomsk.ru.

În același timp, redactorul-șef al radioului Echo Mosvî, Alexei Venedictov, a declarat că va acționa în judecată furnizorii de internet pentru aceste acțiuni. În plus, redacția Echomsk.ru s-a adresat procuraturii generale pentru a cere explicații privind materialele de pe blogul lui Navalny care ar avea conținut ilegal. În total, pe platforma Echomsk au fost publicate în jur de 800 de postări ale lui Navalny.

La rândul său redactorul-șef al Ej.ru, Alexandr Rîclin, a spus că blocarea accesului la aceste site-uri încalcă libertatea de exprimare.

”Lichidarea Lenta.ru și blocarea site-rilor de azi înseamnă introducerea cenzurii totale înainte de referendumul din Crimea și anexarea ulterioară a acesteia”, a fost de părere și politicianul rus Boris Nemțov.

Potrivit portalului Kasparov.ru, blocarea accesului către site-urile respective s-a realizat în baza așa-zisei ”Legi a lui Lugovoi”, potrivit căreia procurorul general și adjuncții lui au dreptul să emită o dispoziție despre blocarea site-urilor, în afara procedurilor judiciare, pentru ”extremism” sau încurajarea participării la evenimente ce disturbă ordinea publică.

Pe de altă parte, pe site-urile rusești apar tot mai multe materiale care explică cum se pot acesa prin alte căi portalurile interzise de Roscomnadzor.