You are here

Comisia Europeană propune elaborarea unui Cod de bune practici pentru combaterea dezinformării online

27 April 2018
1573 reads
După dezvăluirile recente în cazul Facebook și Cambridge Analytica, Comisia Europeană (CE) a propus, pe 26 aprilie, noi măsuri pentru a combate dezinformarea online. Printre acestea se numără: elaborarea unui Cod de bune practici la nivelul UE cu privire la dezinformare pe care trebuie să le respecte platformele online, cum ar fi Facebook, Google și altele, sprijin pentru crearea unei rețele independente de verificatori a informațiilor, stimularea jurnalismului calitativ și promovarea educației în domeniul mass-mediei.

Comisarul pentru uniunea securității, Sir Julian King, a menționat că știrile false și dezinformarea online reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea societății europene. „Subminarea canalelor de încredere pentru a propaga informații nocive și care provoacă disensiuni necesită un răspuns cu o viziune clară, bazat pe creșterea transparenței, a trasabilității și a responsabilității. Platformele de internet au un rol esențial în contracararea utilizării abuzive a infrastructurii lor de către entități ostile, pentru ca utilizatorii lor, precum și întreaga societate să fie în siguranță”, a afirmat Sir Julian King.

Pentru a soluționa aceste probleme, Comisia propune ca platformele online să elaboreze și să aplice un cod comun de bune practici. Scopul acestui document ar consta în următoarele:

  • a asigura transparența cu privire la conținutul sponsorizat, în special publicitatea de natură politică, precum și de a limita opțiunile de direcționare pentru publicitatea politică și de a reduce veniturile vectorilor dezinformării;
  • a oferi informații mai clare privind funcționarea algoritmilor și a permite verificarea de către terți;
  • a permite utilizatorilor să descopere și să acceseze mai ușor diferite surse de știri care reprezintă puncte de vedere alternative;
  • a introduce măsuri pentru a identifica și a închide conturile false și pentru a combate problema boților care efectuează operațiuni automate;
  • a permite verificatorilor veridicității informațiilor, cercetătorilor și autorităților publice să monitorizeze permanent dezinformarea online.
De asemenea, Comisia propune crearea unei rețele europene independente de verificatori ai veridicității informațiilor și o platformă online europeană securizată privind dezinformarea. De asemenea, Bruxelles-ul va încuraja verificatorii veridicității informațiilor și organizațiile societății civile să furnizeze materiale educaționale pentru școli și profesori pentru a ridica nivelul de educație în domeniul mass-mediei.

Aceste propuneri au fost elaborate pe baza raportului unui grup de lucru, creat în ianuarie şi format din 40 de reprezentanţi ai marilor instituţii media europene, societăţii civile, rețelelor de socializare.

În scurt timp, Comisia va organiza un forum cu participare largă, care să ofere un cadru pentru o cooperare eficientă între părțile interesate relevante, inclusiv platformele online, sectorul publicitar și principalii difuzori de publicitate și să asigure asumarea unui angajament în favoarea coordonării și a intensificării eforturilor de combatere a dezinformării. Codul de bune practici la nivelul UE privind dezinformarea urmează să fie publicat până în iulie 2018.