You are here

Jurnaliști uciși la datorie. Reporteri Fără Frontiere dezvăluie date alarmante

11 October 2018
1508 reads
Mai mulți jurnaliști profesioniști din întreaga lume și-au pierdut viața, în timp ce își exercitau meseria, în primele nouă luni ale lui 2018 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2017. Potrivit datelor publicate de Organizația Reporteri Fără Frontiere (RFF), până la 1 octombrie curent numărul acestora ajunsese la 56, față de 55 de anul trecut. Mai bine de o jumătate dintre ei au fost uciși în zonele de război.

La nivel mondial, 2017 fusese considerat anul cu cel mai mic număr de astfel de cazuri în ultimii 14 ani. Situația nu este însă aceeași în 2018, când, pe lângă cei 56 de jurnaliști ale căror decese sunt legate de profesia lor, RFF investighează alte peste 10 cazuri similare.

Cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști este în prezent Afganistan, cu 13 jurnaliști uciși anul curent, dintre care 10 într-o singură zi, pe 30 aprilie. Nouă, inclusiv fotograful AFP Sha Marai Fezi, și-au pierdut viața într-un dublu bombardament la Kabul, considerat cel mai mare atac împotriva mass-media de la căderea guvernului Taliban în 2001. A zecea victimă, reporterul BBC, Ahmad Shah, a fost împușcată mortal în estul provinciei Khost, câteva ore mai târziu.

Afganistanul este urmat de Yemen, unde au fost uciși cinci jurnaliști. Dacă nu mor în atacuri aeriene, jurnaliștii decedează în urma maltratărilor din închisorile acestei țări, care ocupă locul 167 din 180 în Indicele Mondial al Libertății Presei. A fost și cazul lui Anwar al Rakan, jurnalistul care a fost ținut aproape un an în închisoare și a decedat pe 2 iunie, fiind adus la o stare terminală. Familia sa susține că el a fost distrus de foame, tortură și boli, iar fotografiile care au circulat pe rețelele de socializare au confirmat acest lucru. Cel puțin 10 jurnaliști profesioniști și unul civic din Yemen continuă să se afle în închisoarea Houthis, dar ar putea fi mult mai mulți, pentru că nimeni nu oferă informații.

În Africa, doi jurnaliști au fost uciși în Somalia. Unul, Abdirisag Qasim Iman, împușcat mortal la un punct de control al poliției, în iulie. Altul, Abdirizak Said Osman, înjunghiat mortal când și-a părăsit postul de radio, în septembrie. În Republica Central Africană, alte taine învăluie până în prezent moartea a trei jurnaliști ruși - Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko și Alexander Rastorguyev - uciși în iulie curent de către atacatori neidentificați, în timp ce investigau prezența mercenarilor care lucrau pentru Wagner, o companie militară privată din Rusia, care operează și în Siria. Însoțitorul lor, cunoscut ca "Martin", fusese identificat, dar a dispărut în mod misterios. Autoritățile ruse și cele din Republica Central Africană, care investighează tripla crimă ar trebui să asigure orice informație care ar ajuta la identificarea celor responsabili.

Alți șase jurnaliști profesioniști au fost uciși de la începutul anului curent în Pakistan, Palestina și Siria – câte doi în fiecare țară. În cazul Siriei, numărul jurnaliștilor uciși este mai mic decât anul trecut, când și-au pierdut viața nouă jurnaliști în condițiile războiului. Dar pericolele continuă să crească pentru cetățenii si jurnaliștii sirieni care reflectă în media acest conflict. Șase jurnaliști civici și un muncitor media au fost uciși în Siria în primele nouă luni ale anului 2018.

“Pregătindu-ne să dezvelim Piatra memorială din 2018 la Parcul memorial pentru jurnaliștii uciși din Bayeux, în nordul Franței, suntem datori să-i omagiem pe toți acei bărbați și acele femei care au fost uciși în timp ce își exercitau meseria în zonele de război”, a declarat Secretarul General al RFF. Numărul alarmant de mare al celor morți ne reamintește despre necesitatea urgentă de a asigura jurnaliștii cu o protecție mai mare. RFF face apel pentru crearea unei Reprezentanțe Speciale pe lângă Secretarul General al ONU. Inițiativa a fost deja susținută de numeroase guverne și de 130 de instituții media, organizații și uniuni ale jurnaliștilor din lume.