You are here

Mesajele oficialilor străini cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2019
761 reads
În contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, António Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a subliniat printr-un mesaj public rolul presei într-o democrație, iar reprezentanta Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini, la fel, într-o adresare publică a menționat că procesele democratice, și anume, calitatea lor țin de situația libertății de exprimare, precum și de libertatea și pluralismul mass-mediei.

La cea de-a 26-a ediție a Zilei Mondiale a Libertății Presei António Guterres a menționat că fără acces neîngrădit la informații veridice „nicio democrație nu este completă”. „Aceasta este piatra de temelie pentru dezvoltarea unor instituții echitabile și imparțiale, în fruntea cărora sunt lideri responsabili, care își asumă să spună adevărul cu voce tare. Aceasta contează în special în timpul alegerilor, și anume aceasta este tema din acest an a Zilei Mondiale a Libertății Presei. Faptele, și nu falsurile, ar trebui să ghideze oamenii în timp ce îi aleg pe reprezentanții puterii", a subliniat António Guterres.

Federica Mogherini a declarat, la rândul ei, că presa liberă este valoroasă nu numai ca furnizoare de știri adevărate, ci și ca „pilon al democrației”. „Calitatea proceselor democratice ține de situația libertății de exprimare, precum și de libertatea și pluralismul mass-mediei. Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă”, a afirmat Mogherini.

Aceasta a adăugat că observă din ce în ce mai multe încercări de limitare a spațiului pentru mass-media liberă, inclusiv prin subminarea sistematică a credibilității presei și că prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața sau și-au riscat viața pentru că au expus adevăruri incomode.
Mogherini susține că dezinformarea are un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile publice din întreaga lume.

Reprezentanta UE a afirmat că Uniunea Europeană va promova mass-media liberă și echitabilă nu numai la nivel național, ci și la nivel mondial în relațiile țărilor europene cu țările terțe, inclusiv prin asigurarea de fonduri pentru proiecte specifice care îmbunătățesc jurnalismul de calitate, libertatea presei și accesul la informațiile publice.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a transmis un mesaj video cu prilejul Zilelor Libertăţii Presei în Moldova. „Vreau să vă asigur că subiectul rămâne de interes ridicat pe agenda noastră de Asociere - Uniunea Europeană – Republica Moldova. Urmărim să avem un mediu favorabil, predictibil și transparent pentru mass-media profesionistă și independentă”, a declarat Michalko.

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată anual pe data de 3 mai, din anul 1993.