You are here

Revista presei internaționale

29 November 2019
742 reads
Ungaria

Pe 28 noiembrie, „Reporteri fără frontiere” a condamnat într-un comunicat amenințările la adresa a doi jurnaliști din Ungaria. Mai bine de o săptămână, pe străzile din Budapesta poți vedea afișe antisemite cu mesaje de ură împotriva a doi jurnaliști de la Index, unul dintre puținele site-uri de știri independente din Ungaria. Gábor Miklósiv și Andras Dezso au fost ținta unor critici apărute în mediile pro-guvernamentale și de extremă dreaptă din Ungaria, pentru că primul nu s-a ridicat  în picioare în timpul imnului neoficial al clubului FC DAC, iar cel de al doilea a scris despre solicitanții de azil. RSF reamintește că orice formă de stigmatizare, intimidare și defăimare a jurnaliștilor este inacceptabilă și solicită o condamnare oficială și imediată a acestor acțiuni din partea autorităților de la Budapesta.

Marea Britanie

Pe 26 noiembrie,  „Reporter fără frontiere” a denunțat regimul iranian, care face presiuni asupra jurnaliștilor iranieni din străinătate. Nu doar jurnaliștii iranieni care lucrează la BBC, Radio Europa Liberă, Vocea Americii etc, dar și familiile lor din țară au fost intimidate și amenințate. Începând cu anul 2016, Hamid Baeidinejad, ambasadorul Republicii Islamice la Londra, și-a folosit contul de Twitter pentru a amenința mass-media și jurnaliștii, făcând trimitere la acuzațiile serviciului de securitate iranian. Jurnaliștii sunt acuzați de acțiuni împotriva interesului național.

Franţa

Miercuri, 27 noiembrie, „The Guardian” a publicat un articol despre urmărirea unor jurnaliști francezi în Australia. În programul său „Sur le front”, difuzat în această săptămână pe canalul televiziunii publice France 2, jurnalistul Hugo Clément, a povestit cum autoritățile australiene l-au împiedicat, pe el și pe membrii echipei sale, să filmeze în apropierea terminalului de cărbune Abbani Point. Ziarul precizează că echipa de filmare a fost arestată la 22 iulie, în timp ce filma un protest în afara terminalului de cărbune deținut de Adani, dar eliberată sub presiunea opiniei publice și grație intervenției ambasadorului francez. Atunci, Clément și alți trei colegi ai săi au primit condiții de cauțiune restrictive, care le interziceau să se apropie de terminalul de cărbune Abbot Point. Aceste condiții restrictive au fost considerate abuz de putere și încercări ale poliției de a proteja interesele corporative.

Arabia Saudită

Luni, 25 noiembrie, săptămânalul francez „NewsExpress” a relatat despre un val de arestări care a avut loc în Arabia Saudită. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, nouă persoane au fost arestate pentru opiniile exprimate și activitățile intelectuale desfășurate, între ele fiind jurnaliști și scriitori. De asemenea, organizațiile în cauză constată că tortura, hărțuirea sexuală și alte abuzuri asupra deținuților iau amploare. După uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, comunitatea internațională stă cu ochii pe regimul saudit, denunțând orice acțiune de represiune care are loc în această țară.


 
Știrile au fost selectate și prezentate de Melanie Michelot, voluntară la  European Solidarity Corps.