You are here

Revista presei internaționale

13 December 2019
827 reads

Ukraina

Radio Europa Liberă a informat vineri, 13 decembrie, despre faptul că Poliția ucraineană a  arestat cinci suspecți în atentatul care a avut loc acum trei ani, la Kiev,  în urma căruia a fost ucis proeminentul jurnalist ucrainean Pavel Sheremet. Guvernul de la Kiev a fost criticat dur pentru tergiversarea anchetei în acest caz  și impunitatea în cazul altor atacuri asupra jurnaliștilor care critică autoritățile.
Pavel Sheremet a primit premiul internațional pentru libertatea presei în anul 1998 din partea Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

 

Germania

La 10 decembrie 2019, Reporterii fără Frontiere (RSF) a informat despre o petiție pe care a depus-o la Curtea Constituțională germană împreună cu alte organizații, împotriva unei legi care permite serviciilor de informații germane să spioneze convorbirile telefonice ale cetățenilor străini și informațiile acestora de pe Internet. Așa-numita lege BND (Bundesnachrichtendienst) a trezit suspiciuni în rândurile jurnaliștilor, care se tem că măsurile de supraveghere BND vor compromite siguranța surselor. De asemenea, legea ar putea oferi BND posibilitatea de a controla confidențialitatea editorială a mass-media. În ianuarie 2020 va avea loc prima audiere, în cadrul căreia Curtea Constituțională germană va asculta ambele părți și va consulta opiniile experților. După câteva luni de deliberări, primul senat va lua o decizie pe care o va aduce la cunoștința publicului.

China și Turcia

La 11 decembrie 2019, Le Monde a publicat un articol despre represiunea jurnaliștilor din China și Turcia. Comitetul pentru protecția jurnaliștilor a raportat că, pentru al patrulea an consecutiv, aproximativ 250 de jurnaliști sunt în închisoare. China și Turcia se află în fruntea listei. Cel puțin 48 de jurnaliști sunt închiși în China din motive politice. Mulți sunt acuzați că ar fi dușmani ai statului sau că au difuzat știri false. În Turcia, 47 de jurnaliști se află în închisoare, Guvernul reușind să închidă mai multe mijloace de informare în masă. Arabia Saudită, Egiptul, Eritrea, Vietnamul și Iranul sunt, de asemenea, țări în care activitatea de jurnalist este considerată deosebit de riscantă.

 

Statele Unite ale Americii

În prezent a devenit un lucru obișnuit în Statele Unite să fii acuzat de răspândire a știrilor false, scrie Washington Post pe 12 decembrie, într-un articol care face referire la un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) din New York. Raportul constată însă că în alte țări, cum ar fi Egipt, Turcia, Somalia și Camerun situația este mult mai gravă, deoarece sub pretextul difuzării știrilor false mulți jurnaliști ajung la închisoare. Numai anul curent 30 de jurnaliști au fost reținuți, la nivel mondial, pe asemenea motive. Dintre aceștia 21 sunt din Egipt, unde, potrivit CPJ, jurnaliștii au publicat pur și simplu informații care nu au fost pe placul președintelui Abdel Fatah al-Sissi. În total, între anii 2012 și 2019, 65 de jurnaliști au fost închiși pentru dezinformare. Organizațiile pentru libertatea presei din lume sunt îngrijorate de faptul că legile care reglementează știrile false servesc adesea drept pretext pentru guvernanți de a scăpa de jurnaliștii incomozi.  

 

Știrile au fost selectate și prezentate de Melanie Michelot, voluntară la  European Solidarity Corps.