You are here

Senatorul american Marco Rubio cere anchetarea unei tranzacții pe piața media est-europeană, care include și Pro TV

28 February 2020
591 reads
Senatorul american Marco Rubio a cerut într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a preconizatei vânzări de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME) către compania cehească PPF, scrie romania.europalibera.org.

În scrisoarea sintetizată miercuri, 26 februarie, pe pagina sa de internet, senatorul republican din Florida sugerează că firma PPF ar acționa în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez. Rubio avertizează că, dacă vânzarea CME nu va fi obiect de anchetă în Comisia pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), aceasta ar dăuna „eforturilor diplomatice ale Statelor Unite de a contracara interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernări și societăți străine”.

Rubio explică în scrisoare că firma cehă PPF, a lui Petr Kellner, își adună cam o treime din profituri acordând credite de consum în China, o afacere „precară politic”, care depinde de acordarea unei licențe nebancare de către autoritățile chineze. „Drept urmare – scrie Rubio – dl. Kellner și companiile lui sprijină activitățile maligne ale Chinei în străinătate”. Senatorul spune că în Serbia, de exemplu, firme de telecomunicații din cadrul PPF lucrează cu concernul chinez Huawei la dezvoltarea de rețele 5G, iar în Cehia PPF a finanțat o campanie de PR pentru îmbunătățirea imaginii publice a Chinei.
Senatorul american scrie că firma de media CME, pe care AT&T o vinde lui Kellner, operează în Cehia, ca și în Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia, și ar avea o audiență de aproximativ „97 de milioane de oameni”.

„Statele Unite au interesul de a menține în străinătate un climat media liber și deschis”, notează Rubio.

Rubio este co-președintele Comisiei Congresional-Executive pentru China (CECC), o comisie bipartizană și bicamerală, ca și membru în Comisia de Relații Internaționale din Senat și în Comisia Selectă din Senat pentru Servicii de Informații.

Într-o replică la scrisoarea senatorului american, grupul de companii PPF a spus joi, 27 februarie, că Marco Rubio ar avea informații „false”, provenite de la politicianul ceh Pavel Fischer (care a sesizat poliția cehă în legătură cu activitățile „pro-chineze” ale PPF).

În comunicatul de presă al firmei cehe se mai spune că cifra de 97 de milioane de oameni din audiența CME este mult exagerată, în realitate fiind mai mică de jumătate. Se mai spune, în documentul citat, că PPF, care operează în 24 de țări de pe 3 continente, nu promovează tehnologia firmei chineze Huawei, o tehnologie pe care o deține doar pentru că a moștenit-o de la o firmă norvegiană achiziționată de PPF, și aderă la „principiile libertății, democrației liberale și pieței libere”. „Mai mult, ca oameni care am trăit o bună parte din viață în comunismul totalitar, apreciem profund libertatea de expresie (...). De aceea, reiterăm că PPF cumpără CME ca pe un complement al afacerilor sale în domeniul telecomunicațiilor, fără motive ulterioare”, se mai arată în comunicatul de presă al firmei cehești.