You are here

​CPJ: Jurnalistul azer Polad Aslanov a fost condamnat la 16 ani de închisoare sub acuzația de trădare

19 November 2020
636 reads
Curtea Penală din Baku, capitala Azerbaidjanului, l-a condamnat pe Polad Aslanov, editor-șef al site-urilor independente de știri Xeberman și Press-az, la 16 ani de închisoare, fiind acuzat de înaltă trădare, scrie Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, citând afirmațiile soției acestuia, Gulmira Aslanova. Potrivit ei, decizia emisă la 16 noiembrie va fi contestată. 

„Autoritățile azere ar trebui să-l elibereze imediat pe jurnalistul Polad Aslanov și să nu conteste apelul său”, a declarat Gulnoza Said, coordonatoarea programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală. „Prin închiderea unui jurnalist critic, prin intermediul unor acuzații fabricate, Azerbaidjanul doar își consolidează reputația de unul dintre cei mai mari temniceri ai jurnaliștilor din Eurasia”, a mai spus ea. 

Ofițerii serviciului de securitate din Azerbaidjan l-au reținut pe Aslanov la 12 iunie 2019, atunci când el a încercat, împreună cu soția și fiica sa, să între în Iran pentru a participa la nunta unui prieten, a declarat atunci Aslanova pentru CPJ. Soția și fiica jurnalistului au fost eliberate ulterior, iar Aslanov a fost acuzat de înaltă trădare pentru că ar fi vândut secrete de stat Iranului, potrivit informațiilor publicate în media și investigațiilor CPJ. 

Aslanova a afirmat pentru  CPJ că la ședința de judecată, care a avut loc cu ușile închise, Aslanov a negat acuzațiile, declarând că ele reprezintă o formă de represalii pentru reportajele sale despre cazurile de corupție în rândul organelor de stat. 

Jurnalistul azer Polad Astanov. Sursa foto: Gulmira Aslanova