You are here

​UNESCO, de Ziua internațională a accesului universal la informație: Accesul la date veridice și exacte salvează vieți

28 September 2021
1497 reads
Ziua internațională a accesului universal la informație este marcată anual la data de 28 septembrie, fiind un prilej de reamintire despre importanța unei guvernări transparente. În 2021, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) îndeamnă toate statele să adopte legi corespunzătoare pentru a facilita accesul la informație și să consolideze controlul asupra implementării prevederilor legale.
 
Potrivit UNESCO, Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie se concentrează în 2021 pe rolul legislației privind accesul la informație și punerea acesteia în aplicare pentru a construi instituții puternice pentru binele public și dezvoltare durabilă, precum și pentru a consolida dreptul la informație și cooperarea internațională în domeniul implementării acestui drept.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, susține că „accesul la informații veridice și exacte salvează viețile oamenilor, în timp ce zvonurile și dezinformarea îi pot costa scump”. „În ultimii ani, a trebuit să învățăm această lecție simplă din propriile greșeli. Fie că este vorba de lupta cu o pandemie globală sau de încurajarea dezbaterilor publice, avem nevoie de acces gratuit la informații veridice și independente, ca bază pentru a construi societăți democratice”, a menționat Audrey Azoulay.

Dreptul la informare este proclamat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi, potrivit UNESCO, reprezintă un element important al Agendei pentru Dezvoltare 2030. Audrey Azoulay subliniază că acțiunile instituției în acest domeniu se concentrează pe importanța existenței garanțiilor legale privind asigurarea accesului la informație. „În același timp, obligația privind asigurarea accesului gratuit la informații o vom putea îndeplini în mod realist numai dacă accesul va fi cu adevărat universal. Cu alte cuvinte, în procesul de implementare nimeni nu ar trebui să rămână fără atenție. Din aceste motive, îndemnăm toate statele să adopte legi relevante, precum și să consolideze controlul asupra implementării reglementărilor acolo unde ele există deja. Autoritățile publice ar trebui să asigure colectarea sigură și transparentă a datelor, să intensifice administrarea raportării corespunzătoare și să creeze condiții pentru publicarea rezultatelor viabile ale studiilor analitice. Aceste eforturi trebuie să respecte în același timp standardele internaționale pentru confidențialitatea datelor personale”, mai menționează Audrey Azoulay. 

Potrivit reprezentantei UNESCO, „accesul la informație trebuie recunoscut ca o componentă esențială a dezvoltării durabile, o garanție a stimulării și protecției tuturor drepturilor omului”. 

Ziua internațională a accesului universal la informație a fost proclamată în anul 2015, în cadrul celei de-a 38-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO.