You are here

​Institutul Internațional de Presă face apel la respectarea siguranței jurnaliștilor care reflectă evenimentele din Ucraina

24 February 2022
675 reads
Institutul Internațional de Presă (IPI), o rețea globală de editori, jurnaliști și editori, și-a exprimat pe 24 februarie „sprijinul ferm și solidaritatea” cu membrii organizației și colegii jurnaliști din Ucraina, în urma atacului Rusiei asupra țării. Organizația internațională solicită, printr-un apel public, protejarea siguranței jurnaliștilor și a dreptului de a reflecta evenimentele în mod independent și fără teama de represalii.

IPI susține că monitorizează îndeaproape situația și va folosi toate canalele disponibile pentru a condamna orice atac asupra presei și a cere răspunderea celor responsabili. „Siguranța fizică imediată a jurnaliștilor ucraineni, precum și a tuturor jurnaliștilor internaționali care informează din interiorul țării, este de cea mai mare îngrijorare”, scrie în apelul IPI.

Organizația se arată îngrozită „de invadarea Ucrainei de către Rusia” și cere garantarea imediată a siguranței și a dreptului de a informa al tuturor jurnaliştilor care lucrează în ţară. „Cei care lucrează în zonele de conflict actuale și corespondenții militari din prima linie sunt preocuparea noastră imediată, deoarece se confruntă cu amenințări grave la adresa siguranței lor”, se arată în declarația instituției.

Organizația amintește că, în perioadele de criză, mass-media joacă un rol fundamental în furnizarea de informații oportune și corecte despre evoluțiile de pe teren. „Vizarea organizațiilor de știri care acoperă conflictul sau orice încercări ale forțelor ruse de a elimina infrastructura-cheie de telecomunicații sau de difuzare din Ucraina ar fi complet inacceptabilă”, se mai spune în declarație.

De asemenea, reprezentanții IPI au venit cu un apel către organismele internaționale, inclusiv Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliul Europei, să monitorizeze îndeaproape toate formele de atac asupra jurnaliștilor și restricțiile libertății presei și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru acțiunile lor. O altă solicitare vizează Uniunea Europeană și statele sale membre ca să ofere vize de urgență, statut de refugiat și sprijin umanitar oricăror jurnaliști forțați să fugă din Ucraina din motive profesionale. 

Mai multe detalii, aici