You are here

6 iunie – Ziua Jurnalistului în Ucraina

06 June 2014
2116 reads

Vineri, 6 iunie, în Ucraina a fost consemnată Ziua Jurnalistului. Deși pe rețelele de socializare au fost transmise unele mesaje cu prilejul acestei date calendaristice, atmosfera generală nici pe de parte nu a fost una de sărbătoare, scrie mediafreedomwatch.org.

Jurnaliștii ucraineni au evidențiat cele mai dificile momente, prin care au trecut pe parcursul ultimelor șapte luni. Astfel, în timpul revoltelor de pe Maidan, jurnaliștii au fost printre primele victime ale regimului Viktor Ianukovici. Reprezentanții mass-media au fost agresați, intimidați, răpiți,  doi jurnaliști ucraineni fiind omorâți în timpul atacurilor din partea forțelor aflate în conflict.

O perioadă dificilă pentru breasla jurnaliștilor a survenit odată cu intensificarea acțiunilor Rusiei în Crimeea. Din cauza violențelor care au avut loc în aceste zone, libertatea presei în Ucraina a ajuns un punct critic.

La moment, o altă zonă de conflict a devenit Donbasul, unde se înregistrează atacuri asupra oficiilor instituțiilor mass-media, iar jurnaliștii activează în condiții lipsite de securitate a muncii.

Autorii articolului subliniază importanța activității jurnaliștilor, mai ales în perioada de criză. Protestele de pe Maidan au contenit, în mare parte, datorită jurnaliștilor, care au informat societatea despre evenimentele care au avut loc, informează mediafreedomwatch.org.

Sursa foto: http://www.criticatac.ro