Ministrul Educației din Estonia, Evgheni Ossinovski, de origine etnică rusă, a declarat că proiectul respectiv este „o prioritate națională", într-o ţară în care vorbitorii de limbă rusă reprezintă circa o treime din totalul populației, de 1,3 milioane de locuitori.
„Este un război informațional la scară largă. Faptele sunt prezentate aşa cum îi convine conducerii Rusiei”. În cele din urmă, "este o chestiune strict națională ce fel de comunicare dorim să avem cu cetățenii în țările noastre", a declarat Ossinovski într-un interviu pentru Associated Press.
Directorul TV de stat din Letonia, Ivars Belte, a reiterat, la rândul său, că un canal comun pentru țările baltice ar fi de preferat în locul a trei canale separate, ceea ce va permite să se facă și unele economii. După unele estimări, noul canal TV ar putea deveni operațional începând cu anii 2015-2016.
Chiar dacă internetul câștigă tot mai mult teren astăzi, TV rămâne o sursă principală de informații pentru vorbitorii de limbă rusă din țările baltice. Reducerea influenței Moscovei prin intermediul televiziunilor are ca finalitate prevenirea agitației pro-Kremlin printre milioanele de vorbitori ruși care locuiesc în țările baltice, după ce acestea şi-au recâștigat independența.
Astfel, Letonia, țară în care o treime din cele 2,2 milioane de persoane sunt vorbitori de limbă rusă, găzduiește sediul PBK Letonia (Pervy Baltiysky Kanal Letonia), care are 4 milioane de telespectatori în țările baltice. Observatorii din presa locală afirmă că programele acestui canal TV sunt în mod evident pro-Moscova. NTV, un canal loial Kremlinului, este o altă alegere pentru vorbitorii de rusă.
Lituania, unde doar șase la sută din populația de 3 milioane este vorbitoare de limbă rusă, anul trecut a acuzat PBK de „interpretare ofensivă și neadevărată” a evenimentelor care au dus la independența Lituaniei în 1991.
Amintim că Letonia și Lituania au interzis temporar unele posturi de televiziune pro-ruse, inclusiv RTR Rossia și RTR Planeta.
Sursa foto: http://www.latviannews.lv/