You are here

Jurnaliștii belaruși nu vor participa la Conferința anuală a FEJ de la Moscova, din solidaritate cu colegii de breaslă din Ucraina

23 September 2014
1697 reads
În semn de solidaritate cu jurnaliștii ucraineni, Asociația Jurnaliștilor din Belarus (BAJ), afiliată Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ), a declarat că nu va participa la Conferința anuală a FEJ, care se va desfășura în noiembrie curent la Moscova.

Într-o scrisoare oficială adresată organizatorilor evenimentului, BAJ își prezintă motivele refuzului. “Din numele membrilor organizației ne exprimăm dezacordul cu privire la organizarea conferinței în capitala Rusiei, unde, în ultimul timp, asistăm la o degradare accentuată a standardelor etice și profesionale ale jurnalismului prin implicarea autorităților”, se menționează în scrisoarea BAJ, citată de mediafreedomwatch.org.

Jurnaliștii belaruși afirmă că se ghidează de principiile Codului Internaţional de Etică, precum și de sentimentul profund de respect pe care îl manifestă faţă de poporul ucrainean, impus să ducă un război nedeclarat pe teritoriul său cu forţele separatiste proruse. Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra faptului că în mass-media din Federaţia Rusă, dar şi în ţările unde se difuzează presa rusă se resimte o propagandă şi o manipulare crasă din partea autorităţilor ruseşti, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, ceea ce subminează încrederea populaţiei în instituţiile mediatice, în general.

„Din acest motiv considerăm cu totul nefondate argumentele jurnaliștilor europeni, precum că organizarea reuniunii anuale la Moscova va contribui la consolidarea comunității jurnaliștilor ruși, care trece printr-un moment de cumpănă. În opinia noastră, există o mare probabilitate ca autorităţile ruse şi instituţiile mediatice ideologic corupte să utilizeze acest eveniment în scopul intensificării propagandei prin intermediul mass-media”, se spune în scrisoarea BAJ.Totodată, reprezentanții BAJ consideră conferinţa anuală de la Moscova un eveniment important pentru domeniul jurnalisticii și salută participarea la el a tuturor celor care apără principiile libertății de exprimare și standardele eticii profesionale. Ei se declară, de asemenea, solidari cu jurnaliştii din Federaţia Rusă, care au devenit victime ale războiului nedeclarat, fiind impuşi să-şi exercite meseria în condiţii deosebit de complicate.  

Sursa foto: http://freeales.fidh.net