You are here

"Flori pentru Anna", în memoria Annei Politkovskaia

07 October 2014
2163 reads
Reprezentanții organizației internaționale pentru drepturile omului Amnesty International au organizat, astăzi, la Moscova o acțiune cu genericul "Flori pentru Anna", în memoria Annei Politkovskaia, jurnalistă la publicația "Novaya Gazeta", informează amnesty.org.ru.
 
Potrivit site-ului acestei organizații, participanții la acțiune au adus la redacția "Novaya Gazeta", unde a lucrat jurnalista, un buchet de flori de hârtie origami, petalele cărora au reprezentat instituțiile mass-media din Rusia și din străinătate, care s-au alăturat acțiunii. Prin aceasta, participanții s-au adresat autorităților cu îndemnul de a aduce în fața justiției pe toți cei care se fac vinovați de moartea jurnalistei.
 
Anna Politkovskaia s-a născut la 20 august 1958 la New York. A fost fiica unui diplomat sovietic de origine ucraineană, acreditat la ONU. A făcut studii de jurnalism și și-a început cariera la cotidianul “Izvestia”. Din 1999 a activat ca și corespondent special pentru revista "Novaia Gazeta", varianta on-line.
 
În timpul vieții, Politkovskaia a militat pentru respectarea drepturilor omului, fiind cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. 
 
Scriitoare și jurnalistă, Anna Politkovskaia s-a angajat în mai multe acțiuni de apărare a victimelor războaielor din Cecenia, a vizitat spitale și campusuri de refugiați, a intervievat militari ruși și civili ceceni. În articolele sale, a adus critici vehemente și bine întemeiate abuzurilor comise de forțele de intervenție ruse asupra populației civile, precum şi tăcerii prim-miniștrilor ceceni, Ahmad Kadîrov și fiul său Ramzan, susținuți de Moscova.
 
Anna Politovskaia a fost gǎsită moartǎ la 7 octombrie 2006, în fața ascensorului blocului în care locuia. Lângǎ cadavru poliția a gǎsit un pistol Makarov și patru gloanțe. Se pare cǎ fusese ucisǎ de un asasin plǎtit, dar cel care l-a trimis a rămas până astăzi necunoscut.
 
Mitinguri în memoria Annei Politkovskaia au loc astăzi și în alte orașe din Rusia.

Surse: amnesty.org.ru , svoboda.org, wikipedia.org
Foto: wikipedia.org, gdb.rferl.org