Ana Harlamenco, fosta consilieră a ex-președintelui Parlamentului Marian Lupu, și-a depus candidatura pentru conducerea postului public Teleradio Găgăuzia, alături de șase persoane, potrivit Ziarul Național.
Și-au mai depus dosarele de aplicație și directorul interimar al instituției Vitalie Gaidarjî, fostul președinte al Curții de Conturi Elena Peeva, jurnaliștii Ruslan Casîm și Mihail Rotari, precum și oamenii de afaceri Ilie Anastasov și Grigorie Radov, arată Ziarul Național, citând Găgăuzinfo.md. Viitorul director al televiziunii locale va fi ales în 20 septembrie.
Ana Harlamenco a fost secretar de presă al Comitetului Executiv al Găgăuziei între 1996 și 1998, după care a devenit director al Găgăuz TV între 1999 și 2000, odată cu manifestarea tendințelor separatiste în această regiune. În 2005 ea a fost numită în funcția de redactor-șef al ziarului Capitala Comrat, iar în 2007 a fost printre cei zece jurnaliști ai anului în Republica Moldova pentru activitatea sa la ziarul Stolița din Comrat.
Harlamenco a fost aleasă președintă al Adunării Populare a Găgăuziei în iulie 2008. Doi ani și jumătate mai târziu, fostul deputat al Adunării Populare a Găgăuziei Piotr Vlah și-a cerut scuze public, într-un articol publicat de gagauzinfo.md, pentru că ar fi contribuit la numirea ilegală în funcţie Anei Harlamenco. Potrivit acestuia, vice-preşedintele de la acel moment, Demian Caraseni,ar fi trebuit să iasă câștigător. Piotr Vlah a spus că, în 2008, fiind în fruntea Comisiei pentru numărarea voturilor, a refuzat să dea buletinele de vot la aprobare. În ianuarie 2013, Harlamenco a devenit consiliera lui Marian Lupu, păstrându-și postul până când acesta a pierdut funcția de spicher.
Fostul președinte al companiei Teleradio Găgăuzia, Ecaterina Jecova, a fost demisă în 8 iulie cu votul deputaților din Adunarea Populară de la Comrat. Potrivit Teleradio Moldova, președintele adunării, Dmitri Constantinov, a declarat că mandatul acesteia a luat sfârșit și de aceea instituția are nevoie de o nouă conducere.
Ecaterina Jecova a spus că decizia este ilegală și că demiterea sa putea fi făcută doar de Consiliul de Observatori. Președintele Consiliului de Observatori, Marian Pocaznoi, a declarat și el că decizia Adunării Populare este ilegală. După ce a fost repusă în funcție, Jecova a fost demisă în 18 iulie, de această dată de către Consiliul de Observatori. Mandatul de director al acesteia expirase în octombrie 2012.
sursa foto: www.privesc.eu