Вы здесь

Deputaţii şi-au ocupat locurile în sala de şedinţe a Parlamentului. Jurnaliştii rămân în ”colivia de aur”?

21 января 2015
2400 просмотров
Astăzi, 21 ianuarie, Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat într-o sesiune extraordinară. Deputații nou aleși și-au ocupat locurile în sala legislativului pentru a discuta, potrivit agendei, subiectele prioritare pentru activitatea Legislativului, iar jurnaliștii care transmit din Parlament au revenit în ”țarcul” special amenajat, pentru a transmite subiecte importante pentru țară. Ca să-și facă mai bine meseria, potrivit  Serviciului de presă al Parlamentului, începând cu această sesiune, reprezentanţii presei au posibilitatea să includă în reporajele lor mai multe planuri video - în sala de ședințe au fost instalate suplimentar două camere de luat vederi, care transmit pe monitoare și imagini frontale, nu doar laterale.

Am solicitat opiniile unor reporteri care reflectă activitatea Parlamentului despre condițiile lor de muncă. În cazul în care acestea le vor afecta activitatea în continuare, ce soluții ar identifica pentru o mai bună informare a publicului?

Sofia Obadă, reporter Jurnal TV, ne-a spus că jurnaliştii, care au misiunea de a reflecta obiectiv realitatea, nu pot fi mulţumiţi de condiţiile create de aleşii poporului. “Munca noastră a devenit mai dificilă întrucât nu avem posibilitatea să observăm anumite detalii din cadrul şedinţelor Legislativului, or într-o ştire detaliile contează. De exemplu, nu vedem cum votează fiecare deputat, cu ce se ocupă în cadrul şedinţei şi despre ce discută aleşii atunci când închid microfoanele, fapt care le este convenabil. Mai mult, pe monitorul instalat în sala pentru presă apar doar imagini atent selectate de către o persoană angajată de Parlament. În aceste condiţii, mă întreb cât de democratice sunt măsurile luate de o guvernare care pretinde că are aspiraţii europene”, a declarat Sofia Obadă. În opinia jurnalistei, problema nu va fi rezolvată atât timp cât va lipsi voinţa politică. “Faptul că această voință politică lipseşte ne-am convins deja, întrucât până în prezent legislatorii nu au ţinut cont de reacţiile vehemente ale instituţiilor şi organizaţiilor de media, care au cerut în repetate rânduri prezenţa presei în plen”.

Și Corneliu Ciobanu, reporter la Radio Chișinău este de părerea că jurnaliştii acreditaţi în Parlament lucrează într-o ”colivie de aur” unde aparent le-au fost create unele posibilităţi (acces la Internet, monitoare, tribună pentru invitaţi), dar de fapt condiţiile de lucru sunt mai rele decât cele din ”vechiul” Parlament şi chiar decât cele din Palatul Republicii. “Sala pentru jurnalişti este neîncăpătoare şi incomodă pentru că mulţi jurnalişti sunt nevoiţi să stea cu spatele la cele două monitoare, astfel că nu văd ce se întâmplă în sala de şedinţe. Iar cea mai mare problemă este că nu-i putem urmări în direct pe deputaţi ci doar vedea ceea ce se transmite de la monitoarele din sala presei, iar transmisiunea poate fi întreruptă în orice moment în cazul în care cineva ar decide astfel”. Întrebat care ar fi cea mai bună soluţie de urmat în această situaţie, reporterul de la Radio Chișinău a spus că nu poate să-și de seama, din moment ce acei care au aprobat ”arhitectura” nu au ţinut cont şi de numărul în creştere al instituţiilor media, aşa cum este normal într-o ţară democratică. “Până la urmă nu jurnaliştii sunt cei care au de pierdut, ci consumatorii de informaţie, adică alegătorii, cei care i-au adus în Parlament pe deputaţi și care, se pare, preferă să fie cât mai departe de ochii lor”, a concluzionat Cornel Ciobanu.

Deranjată de condițiile de lucru la Parlament s-a arătat și Mariana Galben de la Agenția Info Prim, care își amintește că atunci când jurnaliștii aveau acces în sala de ședințe era foarte ușor să afle opinia oricărui deputat pe marginea subiectelor care se discutau. Acum însă toate declarațiile de la deputați sunt obținute prin intermediul Serviciului de comunicare al Parlamentului. 

Am încercat să aflăm și de la deputați cum vor răspunde solicitărilor de până acum ale jurnaliștilor de a avea acces în sala de ședințe a Parlamentului. Corina Fusu, deputată din partea Partidului Liberal, fostă vicepreședintă a Comisiei parlamentare pentru mass-media, a menționat că reprezentanții fracțiunii pe care o reprezintă va cere examinarea acestui subiect în continuare. “Au existat mai multe încercări de a aduce presa în sala de ședințe în legislativul precedent, dar răspunsul președintelui Parlamentului a fost că pentru jurnaliști există toate condițiile de lucru și situația a rămas neschimbată. Noi vom pune problema pe ordinea de zi și vom insista să fie găsite soluții în Legislativul nou”.

Amintim că pe parcursul anului 2014 au fost întreprinse numeroase acțiuni publice (petiții, declarații, flash-moburi, cluburi de presă, mese rotunde) din partea societății civile, a Comisiei parlamentare pentru mass-media, a experților în domeniul legislației și mass-media și a unor deputați care au constatat că îngrădirea accesului jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului împiedică informarea corectă a cetăţenilor. Prin aceste demersuri s-a cerut Legislativului să identifice un loc pentru jurnalişti, în sala de şedinţe, dar problema a rămas nerezolvată.

Foto: Privesc.eu