Вы здесь

Deputații par să dea înapoi, dar jurnaliștii rămân în alertă

06 апреля 2015
1707 просмотров
După ce inițiativa legislativă a PDM și PLDM, privind modificarea Codului audiovizualului, a fost dur criticată de organizațiile de media, deputații se pare că au făcut un pas înapoi, unii dintre ei declarând chiar că-și vor retrage semnăturile. Breasla jurnalistică însă continuă să ”fiarbă”. Întrebările la care încearcă să răspundă jurnaliștii sunt: se ce ascunde în spatele modificărilor preconizate de deputați și de ce s-a încercat adoptarea în grabă a acestui proiect de lege fără consultări cu societatea civilă, cu reprezentanții mass media, pe care proiectul în cauză îi vizează la modul direct.

După ședința din 3 aprilie a Parlamentului, Adrian Candu, președintele Legislativului, a făcut o declarație pentru presă în ”cel mai important subiect” al săptămânii - inițiativă legislativă în domeniul audiovizualului. Candu a anunțat presa că, la începutul săptămânii curente va organiza din proprie inițiativă dezbateri asupra acestui proiect de lege. În opinia sa, deputații s-ar afla sub presiunea timpului ”datorită faptului că trebuie să desfășurăm alegeri locale pe 14 iunie”. Președintele parlamentului a mai spus că, dacă aceste consultări vor trece cu bine, ”vom reveni la discuția asupra acestui subiect și în plen”.
 
Și Vlad Filat, președintele PLDM, la rândul său, declara sâmbătă că deputații liberali-democrați care au subscris la această inițiativă își vor retrage semănăturile. ”Vom solicita ca imediat să ne întâlnim în cadrul unui grup de lucru cu implicarea tuturor celor care pot să contribuie în a veni cu un proiect de lege echilibrat, care să rezolve problemele din domeniu, dar nu să le complice”.
 
Cu o zi înainte, deputatul PLDM Chiril Lucinschi, autorul propriului proiect de lege de modificare a Codului audiovizualului, anunța pe o rețea de comunicare: ”Ținând cont de reacția breslei jurnalistice și a asociațiilor media din ultimele două zile, am hotărât să-mi retrag proiectul de lege, înțelegând că acum e nevoie să ne concentrăm pe elaborarea unei inițiative, care ar asigura un spațiu informațional securizat și sub acest pretext nicidecum nu ar duce la lezarea dreptului la libera exprimare a jurnaliștilor sau la monopolizarea pieței media. Este foarte important ca această inițiativă să fie dezbătută în cel mai transparent mod cu ONG-rile media, lucrul pe care voi insista personal”.

Deși deputații transmit semnale că sunt gata să renunțe la formulările din proiect care au declanșat critici aprinse în societate, jurnaliștii rămân în alertă. Comentând pe pagina ei de FB ultimele declarații ale deputaților, Alina Radu, directoarea ZdG scrie: ”Se emite un proiect de lege plin de abuzuri împotriva libertății presei  (probabil, cu scopul că poate proștii n-or observa sau n-or înțelege),  apoi văzând că reporterii au înțeles că li se pune juvățul și țipă, hai cu declarațiile siropoase de genul: vai, noi vrem să discutăm cu societatea civila, aoleu, retragem chiar acum proiectul, suntem nobili - vrem să auzim ce crede presa. Dar n-am văzut nicio adresare directă: stimate ONG, simate grup media, stimate jurnalist, comisia parlamentară cea deșteaptă vă invită în perioada X să vă expuneți asupra proiectului nostru killer de libertăți”...

În ediția de duminică, 5 aprilie, a emisiunii ”Punct și de la capăt”, a postului  Radio Europa Liberă, invitații realizatoarei Natalia Morari de asemenea se arată sceptici față de bunele intenții ale deputaților în ceea ce privește acest proiect de lege. Anatol Golea, prezentatorul şi directorul agenţiei Infotag, este de părerea că, ”dacă vom citi mai atent, atunci vom vedea că într-adevăr se încearcă a închide gura jurnaliştilor incomozi”.  Un alt scop al proiectului, potrivit lui Golea ”este cel de a reîmpărţi fluxurile publicitare pe piaţă”.

Vladimir Soloviov, redactorul-şef al portalului NewsMaker.md  susține, în aceeași emisiune, că proiectul de lege, propus de PDM și PLDM ”este un amestec brutal în activitatea jurnalistică".

„Modificările propuse de către deputaţii PDM şi PLDM la Codul Audiovizualului atentează direct la libertatea mass-media şi lovesc dur în dreptul la libera exprimare”, susține și directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CREDO, Sergiu Ostaf. „Prin acest proiect de lege autorii vor să se protejeze de critică”, constată juristul, solicitat de corespondentul Deutsche Welle în R. Moldova, Vitalie Călugăreanu.

 

Foto: protv.md/