Вы здесь

Tehnici de moderare a comentariilor denigratoare în presa online

04 сентября 2015
1934 просмотра
Deși discursul instigator la ură este interzis în R. Moldova printr-o serie de acte internaționale și naționale, inclusiv de normele deontologice / profesionale, anumite comentarii discriminatorii sau expresii stigmatizatoare pot fi întâlnite în postările internauților la unele materiale jurnalistice. Constatarea aparține autorilor raportului „Evaluarea discursului instigator la ură în media online”, care au monitorizat 15 portaluri informative din R. Moldova (inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană). În concluzie, aceștia au constatat că nu toți editorii / administratorii site-urilor respectă tehnici de moderare a conținutului online, din care cauză în comentarii apar etichetări și expresii denigratoare, ce propagă ura și intoleranța față de anumite grupuri sociale.
 
Astfel, potrivit raportului, portalul Trm.md folosește sistemul de moderare „Disqus”, care a fost integrat în platforma de plasare a conținutului și permite comentarea doar prin autentificarea utilizatorului cu ajutorul Facebook, Twitter sau Yahoo. Acest sistem blochează cuvintele licențioase și injuriile. Sisteme electronice de depistare și filtrare a  cuvintelor considerate obscene folosesc și portalurile Jurnal.md, Protv.md, Publika.md, Moldova.org, Gagauzmedia.md. Pe aceste site-uri utilizatorii pot comenta doar dacă se loghează cu Facebook, iar de moderarea comentariilor sunt responsabili fie autorii materialelor jurnalistice, fie reporterii sau editorii care plasează știrile. Aceștia au sarcina de a urmări comentariile ce au apărut pe site, de a modera conținutul, de a-i atenționa pe utilizatorii care plasează comentarii cu tentă denigratoare și de a bloca postările celor care ignoră notificările reprezentanților portalului.

Sisteme de filtrare a cuvintelor obscene folosesc și portalurile Realitatea.md, Deschide.md și Unimedia.md. Potrivit datelor obținute de la administrația site-urilor respective, în cazul în care reporterii sau operatorii descoperă comentarii cu un conținut „mai grav”, „indecente”, acestea sunt înlăturate de pe site. De asemenea, pe Unimedia.md funcționează un sistem de filtre ce blochează cuvintele obscene.
 
O altă situație este la Esp.md, care nu folosește astfel de filtre. Pe acest site utilizatorii pot plasa comentarii fără să se logheze, doar indicând un nume și o adresă de email. Comentariile sunt moderate de o persoană responsabilă care are sarcina de a redacta postările internauților (ascunde frazele sau cuvintele obscene, instigatoare la ură sau la violență sau le șterge integral). Și la Stirilocale.md comentariile utilizatorilor ajung mai întâi pe email la redacție, de unde sunt preluate/moderate de o persoană din redacție și plasate ulterior pe site.
 
De menționat că, potrivit raportului, în perioada monitorizării (1-31 mai 2015), cele mai multe comentarii cu conținut ofensator și instigator la ură au fost înregistrate pe portalurile unimedia.md, publika.md și pe deschide.md. Portalurile jurnal.md, protv.md şi esp.md au manifestat acuratețe în moderarea comentariilor. Pe portalurile trm.md, moldova.org, stirilocale.md, realitatea.md, mirpmr.ru, dnestr.tv, newspmr.com, omg.md și gagauzmedia.md utilizatorii nu au plasat niciun comentariu la știrile monitorizate sau acestea au fost blocate de redacție.
 

_______________

Raportul Evaluarea discursului instigator la ură în media online” a fost realizat de CJI în cadrul proiectului „Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI. Conținutul raportului nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorului.