Вы здесь

Jurnalismul - în topul preferințelor candidaților la studii universitare

28 июля 2017
2465 просмотров
Universitățile din Moldova desfășoară campania de admitere, iar unele din ele sunt solicitate mai mult ca altele. Candidații la jurnalism, înarmați pe de o parte cu dosare în care media la BAC face diferența, iar pe de altă parte cu imaginea jurnalistului de la televizor, și-ar dori, pentru început, să prindă un loc la buget. Însă, dincolo de asta, în actuala campanie de admitere, lupta e la fel de aprigă și între universități, pentru viitorii studenți.

La USM, viitorii studenți au de susținut un test

Potrivit secretarei responsabile a comisiei de admitere de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova (USM), Jurnalismul este pe locul IV în topul preferințelor tinerilor care vor să studieze la USM, după Științe Economice, Drept și Limbi străine. În primele patru zile ale admiterii, au fost înregistrate 140 de cereri de înscriere. „Nu avem încă planul de locuri cu finanțare de la buget pentru anul viitor, dar cred că tinerii cu media mai mare de 8,5 la BAC pot spera la un loc bugetar”, ne-a informat Mariana Toacă. 
Înainte de a se înscrie în concurs, tinerii care vor să devină jurnaliști completează un test pentru a se vedea gradul de compatibilitate cu viitoarea profesie. Testul are însă o valoare simbolică, întrucât la studii sunt admiși toți cei care întrunesc condițiile admiterii. „Dar în cazul în care depistăm o anumită nepotrivire cu viitoarea profesie, le recomandăm tinerilor să aleagă un domeniu de formare profesională mai aproape de ei”, precizează Mariana Toacă.

Rânduri și la comisia de admitere de la ULIM

Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), instituție privată, la fel, are în oferta sa specialitatea Jurnalism.
Dacă tinerii depun actele în original, nu copiile acestora, faptul este considerat un succes al comisiei de admitere, aceasta însemnând că viitorul student e decis să studieze aici și nu mai caută prin alte părți. Mai multe informații despre modul în care decurge admiterea la Jurnalism nu am putut afla la ULIM. Într-un răspuns ce poate fi la fel de bine interpretat ca o lecție de comunicare cu presa, Artur Cepuc, consilierul pe comunicare al rectorului ULIM, ne-a recomandat: „Pentru orice informații care vizează instituția noastră este nevoie de o solicitare în scris, cu semnătura directorului instituției pe care o reprezentați și ștampilă umedă…”

La USEM situația se schimbă de la o ora la alta

La antipod, rectorul Universității de Studii Europene, Iurie Sedlețchi, a acceptat să stea de vorbă cu noi fără o solicitare scrisă în prealabil. Despre situația admiterii la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, el ne-a comunicat următoarele: „Nu pot să vă spun acum câte înscrieri avem la cele două specialități, pentru care sunt disponibile 50 de locuri, pentru că situația se schimbă de la o oră la alta. Cert este că garantăm pretendenților la studii în acest domeniu laboratoare media dotate cu tehnică de ultimă oră, metode de predare ca în Occident și asistența profesioniștilor buni în domeniu, inclusiv din străinătate, urmare a contractelor de colaborare pe care le avem cu universități din România și Germania”.

De ce vor tinerii să se facă jurnaliști?

Am discutat și cu câțiva tineri veniți să depună actele în cea de a patra zi a admiterii.  Ana Bantîș, din Rîbnița, susține că Jurnalismul este prima ei opțiune, dar că s-a înscris concomitent la Drept și la  Limbi străine, USM, în cazul în care nu va reuși să obțină un loc de la buget la Jurnalism. Ea vine din regiunea transnistreană, unde nu a avut posibilitatea să susțină examenele de bacalaureat. „Va trebui să urmez ciclul zero aici. Am un an la dispoziție să văd ce și cum. Contează pentru mine un loc la buget acum.”
Adriana Prisăcari a venit la Jurnalism, USM, fiind deja în anul II la Drept, la ULIM. Ar vrea să urmeze ambele facultăți, deși recunoaște că nu-i va fi ușor: „Cred că Jurnalismul e ceea ce mi se potrivește și că, spre deosebire de alte profesii, aici sunt mai multe posibilități de angajare după absolvire”, ne spune Adriana.
Evghenii Covalschi a plasat în lista sa de priorități Jurnalismul la USM, „pentru că facultatea de aici are tradiții”. „Dacă nu voi fi admis la buget, voi alege între Filozofie și Relații Internaționale, care sunt domenii complementare. Jurnalism voi face oricum”. Tânărul ne spune că este interesat de investigațiile criminale, dar și de cele economice, „care de obicei au legătură”.

Dosar Media Azi

Instruire în domeniul jurnalistic oferă patru universități din țară: Universitatea de Stat din Moldova, care are Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, cu 5 specialități incluse, una din ele fiind Jurnalismul și o alta -- Științe ale Comunicării; Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu Jurnalism și Științe ale Comunicării în cadrul Facultății de Litere; ULIM, care are specialități de Jurnalism și Științe ale Comunicării în cadrul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism și, în sfârșit, Universitatea de Studii Europene, cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, specialitățile Jurnalism și Științe ale Comunicării.
Aceleași universități oferă și studii de masterat în domeniu. Programe de masterat specializat în Jurnalism găsim și la alte instituții de învățământ superior, cum ar fi Academia de Studii Economice a Moldovei, care are un program de Masterat în Jurnalism Economic și Comunicare.
Pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, o oportunitate de a studia Jurnalismul, indiferent de domeniul în care au obținut licența, este Școala de Studii Avansate în Jurnalism a Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.