Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au amânat din nou, în cadrul ședinței din 27 septembrie 2017, cererea de cesionare a licenței de emisie a postului de televiziune TV 8, administrat de Analitic Media Grup, către Asociația Obștească Media Alternativă din cauza unui litigiu comercial. CCA anunțat că va reveni asupra acestei chestiuni după pronunțarea unei decizii definitive de către instanță pe marginea acestui conflict. Reprezentanții Analitic Media Grup nu exclud că vor ataca în instanță aceasta decizie a consiliului.
CCA a procedat ca și în ședința precedentă, din 4 septembrie curent, atunci când a decis amânarea cererii de cesionare a licenței de la Analitic Media Grup către Asociația Obștească Media Alternativă. La acea dată, membrii CCA și-au motivat decizia prin faptul că la adresa consiliului au ajuns, pe 28 august, două cereri din partea Oficiului Republican al Dreptului de Autor (ORDA) și Asociației Naționale Copyright (ANCO), prin care acestea au cerut neadmiterea solicitării cu privire la cesiunea licenței de emisie eliberată Analitic Media Grup, din cauza unui litigiu legat de gestionarea dreptului de autor.
De această dată, membrii CCA și-au motivat decizia prin faptul că la adresa consiliului au ajuns două cereri din partea întreprinderilor Content Media și TV MR MDL, care au solicitat suspendarea cererii de cesionare a licenței menționate din cauza unui litigiu contra Analitic Media Grup.
Pentru amânarea cererii respective au votat șase membri CCA și un vot a fost împotrivă. Membrul CCA Olga Guțuțui a votat împotriva amânării acestei cereri. Aceasta a spus că autoritatea de reglementare a audiovizualului nu ar trebui să se transforme într-un judecător între doi subiecți economici, ci să se concentreze pe dezvoltarea pieței media din Moldova.
Unul dintre cei care a votat pentru amânarea examinării cererii, Dinu Ciocan, și-a argumentat votul prin faptul că au apărut noi litigii împotriva Analitic Media Grup de care CCA ar trebui să țină cont.
Reprezentantul Content Media Alexandru Mihailiuc, prezent în cadrul ședinței, a precizat că a solicitat doar suspendarea examinării cererii de cesionare a licenței de la Analitic Media Grup către Media Alternativă, nu și respingerea acesteia. Mihailiuc a specificat că există un litigiu economic în instanță între compania pe care o reprezintă și Analitic Media Grup și că întreprinderea le datorează în jur de un milion de lei.
La rândul său, avocatul Analitic Media Grup Victor Panțîru susține că autoritatea de reglementare a audiovizualului prin aceasta decizie creează impedimente în privința capacităților companiei media de a întoarce datoriile existente. „Este lipsită de logică, să spunem așa, suspendarea acestei decizii (în privința cererii de cesionare a licenței – n.r.) pe motiv că există anumite datorii în timp ce s-a pornit un proces care ar trebui să genereze finanțe, inclusiv pentru a întoarce aceste datorii”, a spus Panțîru. Media Alternativă urmează să primească un grant în valoare de peste 170.000 de euro de la Fundația European Endowment For Democracy pentru dezvoltarea noului post TV, însă una dintre condiții ar fi reorganizarea formei de proprietate a postului TV.
Avocatul a adăugat că argumentele CCA cu privire la datoriile existente nu ar trebui să fie un impediment în procesul de cesionare pentru că aceste obligații ale agentului economic nu decurg din procedura de licențiere. „În termen de 15 zile CCA urma să ia o decizie. Da – să permită cesionare, nu – să nu permită cesionarea”, a precizat Panțîru.
Cererea de cesionare a licenței de la Analitic Media Grup către Asociația Obștească Media Alternativă a fost trimisă pe 17 august și a ajuns la CCA pe 21 august curent.
Președinta Asociației Media Alternativa, Natalia Morari, organizația căreia urma să preia licența de emisie a postului de televiziune TV 8, este de părere că membrii CCA ar fi fost influențați politic atunci când au luat o astfel de decizie.
Anterior, jurnalista Natalia Morari vorbea despre reorganizarea postului TV8, care urma să fie condus de Asociația Obștească Media Alternativă, fondată de jurnaliști care, potrivit acesteia, „va deține 75 de procente din acțiunile postului TV7”. Totuși, postul TV8 a rămas, pe vechi, în proprietatea Analitic Media Grup, reprezentat de Alexandra și Petru Lucinschi, (copiii politicianului Chiril Lucinschi) cu 49 și, respectiv, 51 de procente din pachetul de acțiuni).