Вы здесь

Moldtelecom majorează tariful la internet motivând păstrarea calității serviciilor

27 марта 2014
2035 просмотров

Compania Moldtelecom anunță că va majora, de la 1 mai 2014, tariful la patru oferte de servicii de acces la internet.

”Creşterea constantă a preţurilor atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă a determinat compania să opereze o majorare nesemnificativă a tarifelor pentru accesul la reţeaua internet”, se arată în comunicatul de presă al Moldtelecom, însă nu este precizat dacă respectivele creșteri includ tarifele la internet sau prețurile în general.

Astfel, plata lunară va crește cu 5 lei pentru abonamentele MaxDSL 90 și MaxFiber 90, iar plata pentru abonamentele MaxDSL Start, MaxFiber Start va crește cu 10 lei.

Contactați de Media Azi, reprezentanții Moldtelecom au fost de acord să răspundă unor întrebări via e-mail. Aceștia au răspuns unor întrebări, însă nu și celei esențiale - la ce se referă atunci când spun ”creșterea constantă a prețurilor atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, având în vedere că prețurile la internet și la tehnologii, în general, se află de ani de zile pe un trend descrescător? Contactați din nou telefonic, reprezentanții operatorului de stat au spus că, ”probabil”, creșterea de prețuri interne și externe menționată în comunicat se referea la costurile de menținere a rețelelor și de modernizare a acestora și că fraza respectivă a fost aprobată de conducerea instituției.

Reprezentanții Moldtelecom, care dețin 68,1% din piața abonaților la serviciile de internet, au informat Media Azi că ultima majorare a tarifelor pentru internet a fost efectuată în august 2013 pentru două dintre cele patru planuri tarifare. Aceștia au mai scris că prioritatea lor este calitatea serviciilor oferite, motiv pentru care este important să-și păstreze infrastructura la standarde tehnologice avansate și să investească în continuare în tehnologii moderne. Ei au adăugat că majorarea se aplică doar celor patru planuri tarifare de internet din totalul celor 33 de oferte existente și că va afecta un număr restrâns de abonați.

La rândul său, șeful Direcției Juridice de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Lilian Platon, a spus că agenția, în asemenea situații, nu poate să impună anumite condiții unui furnizor de internet cu o porțiune semnificativă din piață. ”Creșterea aceasta se referă la politica financiară a furnizorului. El decide singur”, a spus Platon.

Într-un raport din 2011 al raportorului special al ONU Frank La Rue despre accesul la internet, expertul a subliniat că dreptul la internet ar trebui considerat un drept fundamental internațional. Un an mai târziu, un sondaj efectuat de Internet Society printre 10.000 de utilizatori de internet din 20 de țări a arătat că 83% dintre persoane consideră că accesul la internet ar trebui inclus în lista drepturilor umane fundamentale.

Drept urmare a discuțiilor la nivel național și internațional, operatorul de stat monopolist din Spania a fost obligat, în 2011, să garanteze faptul că toți abonații săi au acces la internet de cel puțin un megabit pe secundă, la un ”preț rezonabil”. Măsuri similare au fost luate și în alte state.

Pe piața serviciilor de internet din Republica Moldova activează 58 de furnizori, potrivit datelor ANRCETI din 2012. Potrivit acelorași date, Moldtelecom deține monopolul pieței, crescând în 2012 cu 24,2% față de anul precedent și însumând câștiguri de 563,8 milioane de lei.

sursa foto: www.totul.md