A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova, iar să lucreze a început încă fiind studentă. De aproape doi ani, este parte a echipei TVR Moldova, unde face reportaje sociale, economice sau din domeniul politicii externe. De facto, Svevtlana Gore este acel „jurnalist universal”, la care visează orice redacție... Anul 2017 i-a adus mai multe performanțe. A devenit marea câștigătoare a Programului „Bursele Europene pentru Jurnaliști”, fapt pentru care, la primăvară, va beneficia de un stagiu de câteva săptămâni la o instituțiile media din UE. Iar la 14 decembrie s-a învrednicit de titlul „Speranța anului”, în cadrul Galei Presei, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Svetlana Gore ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?
- Pentru presa din Republica Moldova, probabil că a fost unul dintre cei mai complicați ani. A fost ca o răscruce de drumuri între un jurnalism de calitate, echidistant și obiectiv, și unul care derapează pe traseu ca un automobil nimerit, brusc, pe o porțiune de carosabil pe care s-a pus polei... Astfel, este important ca jurnalistul, asemenea unui bun „șofer”, să poată ține sub control situația și, până la urmă, să ducă toți pasagerii în siguranță acasă. Acesta este și scopul nostru - să aducem în casele oamenilor informație veridică.
- Este o onoare, de la sine înțeles! Dar, nu am venit aici pentru premiu și nu cred că doar Svetlana Gore de la TVR Moldova a meritat să fie „Speranța anului”. Au fost foarte mulți tineri în această seară și în această sală, care la fel s-ar fi putut învrednici de acest titlu. De aceea, cred că trebuie să dea din coate și să obțină premiul la anul, că să fie cât mai mulți jurnaliști buni.
- Pe colegii mai tineri i-aș sfătui să fie îndrăzneți, să nu asculte de șefi când le spun că hai să facem altfel această știre sau hai să te duci să iei interviu de la o altă persoană... Atunci când vezi o asemenea situație este momentul decisiv în care trebuie să decizi dacă accepți așa ceva sau pleci din redacție și te duci într-o echipă mai bună. Eu am fericita ocazie de a fi într-o echipă extraordinară și premiul meu este meritul lor. Ei m-au făcut speranța anului.
Școala de Studii Avansate în Jurnalism