Вы здесь

Reporteri fără Frontiere atestă o degradare a libertății presei în țările ex-sovietice și în Turcia

25 апреля 2018
1898 просмотров
Republica Moldova ocupă locul 81 în Indexul Global al Libertății Presei, lansat săptămâna curentă de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), coborând cu o poziție față de anul precedent. RSF constată că mass-media din Moldova este diversificată, însă extrem de polarizată, întocmai ca și țara, care este caracterizată de o instabilitate cronică și de influența excesivă a oligarhilor autohtoni.

Politica editorială a principalelor instituții media urmează îndeaproape interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor. Independența jurnaliștilor și transparența proprietății mass-media reprezintă niște provocări majore. În timp ce instituțiile media concurează între ele, într-un climat înrăutățit de criza din Ucraina, lipsa de independență a autorității de reglementare și excesele comise în „lupta cu propaganda” continuă să fie o sursă de îngrijorare.

Spațiul ex-sovietic și Turcia rămân lideri mondiali la capitolul degradării libertății media.

Aproape două treimi din țările situate în această zonă dețin poziții în jurul indicatorului 150, iar indexul general al regiunii se apropie de cel al țărilor din Orientul Apropiat și Africa de Nord, care ocupă cele mai inferioare poziții.

Libertatea presei din Rusia și Turcia a coborât până la nivelul de acum 30 de ani, fenomen îngrijorător, dată fiind influența celor două țări în regiune.

În închisorile din Rusia (poziția 148, fără schimbări) nu s-a aflat, după dispariția URSS, concomitent un număr atât de mare de jurnaliști și bloggeri. În timp ce mass-media este controlată de oligarhii loiali Kremlinului, crescș presiunile asupra presei independente și a jurnaliștilor care fac investigații. În ajunul alegerilor prezidențiale din 2018, autoritățile au intensificat controlul asupra internetului.

Cea mai mare închisoare din lume pentru jurnaliști, potrivit RSF, este considerată Turcia (locul 157), unde în 2017 au început în masă procese de judecată împotriva jurnaliștilor,  unele dintre care s-au soldat cu detenții pe viață. Zeci de jurnaliști au fost arestați pentru o presupusă participare la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

În Belarus (locul 155) protestele organizate de Opoziție au provocat un nou val de represiuni. Cel puțin 100 de jurnaliști au fost reținuți în anul 2017 și peste 60 au fost condamnați pentru colaborarea cu presa străină.