Вы здесь

Dronele, oficial în Codul aerian. În ce măsură îi afectează pe jurnaliști noile prevederi?

23 апреля 2019
1993 просмотра
Filmările cu drona ar putea fi realizate doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile (AAC), dar și după obținerea avizelor obligatorii din partea Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate, anunță AAC într-un comunicat de presă. Reprezentanții instituției precizează astfel că mai multe prevederi privind utilizarea dronelor, introduse în Codul aerian, au intrat în vigoare la 23 martie 2019. Oleg Tofilat, expert internațional în transport și politici publice, susține că, deocamdată, noile prevederi nu-i afectează pe jurnaliștii care folosesc dronele la documentarea unor subiecte de interes public. Asta pentru că, potrivit Codului aerian, procedura de autorizare a utilizării dronelor trebuie stabilită de Guvern, iar un astfel de document nu a fost încă aprobat.

Angajații AAC precizează că în Codul aerian a fost introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 al acestui document a fost stabilit faptul că dronele pot fi înălțate doar cu permisiunea Autorității, cu excepția cazurilor când zborurile au loc în spațiul special rezervat.

Reprezentanții instituției punctează în același comunicat că, în conformitate cu prevederile Legii privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii ale Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

„Principiul de utilizare a aparatelor de zbor pilotate de la distanță (dronele) trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private”, subliniază reprezentanții AAC.

Aceștia invocă drept argument faptul că au sesizat mai multe încălcări documentând zboruri cu dronele în zona desfășurării zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc. Astfel, susțin ei, au fost puse în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor.

„Prin semnarea Acordului privind spațiul aerian comun, Republica Moldova și-a asumat angajamentele de a transpune în legislația națională standardele europene pe domeniul aviației civile, iar Autoritatea Aeronautică Civilă va prelua normele europene în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național, inclusiv privind utilizarea în siguranță a dronelor civile”, se mai menționează în comunicatul de presă al AAC.

Oleg Tofilat, expert internațional în transport și politici publice, susține că, deocamdată, noile prevederi nu-i afectează pe jurnaliștii care folosesc dronele la documentarea unor subiecte de interes public.  

„AAC amintește prin acest comunicat despre faptul că a intrat în vigoare noul Cod aerian, iar articolul 33 al acestui document stabilește că înălțarea dronelor trebuie autorizată de această instituție de stat, procedură care ar trebui stabilită de Guvern. Pentru că nu avem vreo procedură stabilită de Guvern, AAC nu este în drept să inventeze proceduri proprii. Referința la legislația UE din comunicat este vagă, fără să fie indicate articole relevante. Preocuparea AAC pentru drone, mai ales de așa o manieră ineptă, ridică semne de întrebare privind capacitatea managementului acestei instituții, mai ales după ce Republica Moldova a fost inclusă în lista neagră a operatorilor aerieni interziși în UE din considerente de siguranță”, susține Oleg Tofilat.
 
În august 2018, organizaţiile neguvernamentale de media s-au arătat îngrijorate de restricțiile pe care le impunea un regulament elaborat de AAC, intitulat „Proceduri şi Instrucțiuni Aeronautice Civile. Operarea aparatelor de zbor fără pilot”, solicitând revizuirea acestuia. Documentul, care atunci se afla la etapa de consultări publice, propunea, printre altele, limitarea utilizării dronelor, inclusiv în scopuri jurnalistice. Regulamentul nu este în vigoare.