Вы здесь

Cu o tergiversare de trei luni, Consiliul de Supraveghere a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de director general al Teleradio-Moldova

15 октября 2019
1442 просмотра
Consiliul de Supraveghere (CS) a anunțat despre publicarea în  Monitorul Oficial, pe data de 11 octombrie, a avizului cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director general al Companiei publice Teleradio-Moldova (TRM). Reamintim că acest concurs ar fi trebuit să de desfășoare în prima jumătate a anului, potrivit legii, iar pentru depășirea termenului respectiv Consiliul Audiovizualului (CA) a votat, anterior, propunerea de demitere a actualei componențe a CS.

Astfel, pe parcursul a 15 zile lucrătoare candidații la funcția de director general al TRM vor putea depune dosarele de participare la concurs. Pentru aceasta, ei trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să posede studii superioare universitare, să cunoască limba română și o limbă de circulație internațională, să   aibă minim zece ani de activitate în mass-media și minim cinci ani de activitate în audiovizual. De asemenea, candidații trebuie să prezinte proiectul managerial de dezvoltare a IP Compania Teleradio-Moldova pentru anii 2019-2026.

Câștigător al concursului pentru funcția de director general va fi considerată persoana care va acumula cel puțin 2/3 de voturi din numărul total al membrilor CS.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova” este numit în funcție, în bază de concurs, pentru un mandat de șapte ani.

Faptul că CS este în întârziere cu organizarea concursului a fost constatat atât de Consiliul Audiovizualului, cât și de Comisia parlamentară pentru mass-media, precum și de experții media.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, solicitat de Media-azi.md să comenteze această tergiversare din partea CS în anunțarea concursului pentru funcția de director general al TRM a subliniat că termenul de șase luni prevăzut de lege a expirat acum trei luni și că „aceasta demonstrează ineficiența CS în componența actuală”. În opinia sa, membrii CS „ar trebui să-și dea demisia de onoare, pentru că au susținut tacit furnizorul public național în perioada critică din luna iunie curent și nu și-au onorat obligațiunea privind alegea directorului general al TRM în termen de jumătate de an”.

Anterior, Consiliul Audiovizualului a votat pentru propunerea de demitere in corpore a actualei componența CS, inclusiv, pentru că nu a executat dispozițiile „cu privire la desemnarea directorului general”. Președintele CS, Nicolae Spătaru, a declarat atunci că hotărârea CA a fost ilegală.