Вы здесь

La Teleradio-Moldova s-a încercat demiterea actualului președinte al CS. Pentru a votat o singură persoană

18 декабря 2019
1441 просмотр
După ce membra Consiliului de Supraveghere (CS) al Teleradio-Moldova Larisa Călugăru l-a acuzat pe președintele CS Nicolae Spătaru că ar încălca legislația și a cerut ca acesta să fie demis, Consiliul a decis să dezbată propunerea aceasta în cadrul ședinței de miercuri, 18 decembrie. Inițiativa însă nu a întrunit numărul necesar de voturi – doar membra CS Violeta Cojocaru s-a pronunțat pentru demiterea lui Spătaru.

Cea care a insistat pe subiectul demiterii lui Spătaru a fost membra CS Larisa Călugăru, care susține că atât președintele CS, cât și secretara Consiliului Tatiana Munteanu, ar încălca legislația pentru că activează în mai multe locuri și că, potrivit legii, nu ar avea dreptul să ocupe funcțiile respective.

În cadrul ședinței, Larisa Călugăru a informat că s-a adresat către Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a verifica mai multe informații ce vizează activitatea lui Spătaru. Întrucât CNA a anunțat-o că abia săptămâna viitoare va veni cu un răspuns la solicitare, Călugăru a propus amânarea discuțiilor pe marginea acestui subiect. Ședința însă a continuat, deoarece din cei opt membri prezenți numai doi au fost de  acord cu amânarea (Larisa Călugăru și Alexandru Vasilache), iar un membru (Daniela Mițelea) s-a abținut de la vot.

Nicolae Spătaru și Tatiana Munteanu consideră că, activând la TRM prin cumul, nu se regăsesc printre persoanele cu demnitate publică, prin urmare ocupă funcțiile în cauză legal. De asemenea, în opinia lor, nu se regăsesc nici în lista funcțiilor care ar fi incompatibile cu mandatul de membru al CS, situație descrisă în Codul Audiovizualului. Spătaru a prezentat și un răspuns de la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), care constată că activitatea lui în funcție de director de departament la Uniunea Scriitorilor și funcția de președinte al CS TRM, pe care o ocupă prin cumul, „nu este contrară legislației în vigoare”.

Membra CS Violeta Cojocaru nu a fost de acord cu răspunsul parvenit de la ISM, catalogându-l drept „perlă juridică”. Potrivit răspunsului ISM, a atras atenția Cojocaru, președintele CS Nicolae Spătaru ar fi trebuit să muncească la locul de bază, adică la Uniunea Scriitorilor, de la 8:00 până la 17:00, iar la Teleradio-Moldova, la fel, opt ore, pentru că atât președintele, cât și secretara CS sunt angajați ai furnizorului public național de servicii media cu durata normală a timpului de muncă.

Ulterior, Spătaru a pus la vot chestiunea privind demiterea sa, însă pentru aceasta a votat doar Violeta Cojocaru, iar Larisa Călugăru a afirmat că așteaptă răspunsul de la CNA. Reamintim că Spătaru afirma anterior pentru Media-azi că mandatul său expiră în două luni.

Citiți și: Președintele și secretara Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova, acuzați de unii membri ai instituției că ar încălca legislația muncii