Вы здесь

​Freedom House: Amenințările la adresa jurnaliștilor și problemele în accesarea informației au persistat în 2019

05 марта 2020
1045 просмотров
Un nou raport al organizației Freedom House, lansat recent, concluzionează că jurnaliștii continuă să se confrunte cu amenințări și acțiuni în judecată din partea unor politicieni și mai întâmpină probleme în a accesa informații de interes public. Nici după instalarea noilor guverne, care s-au perindat pe parcursul anului, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ, notează autorii raportului Freedom in The World (Libertatea în lume), care are în vizor situația pentru anul 2019. 

Potrivit documentului, Republica Moldova rămâne o țară parțial liberă, acumulând 60 de puncte din 100, cu 2 puncte mai mult față de anul 2018. „Moldova are un mediu electoral competitiv, iar libertăți precum cea de întrunire, de exprimare sau dreptul la religie sunt respectate. Cu toate acestea, corupția persistentă din sectorul guvernamental, conexiunile dintre partidele politice majore și interesele economice puternice, precum și deficiențele mari în ce privește supremația legii pun în continuare impedimente guvernării democratice”, se arată în studiu. 

La concluziile cheie se pomenește inclusiv despre investigația jurnaliștilor RISE Moldova, care au dezvăluit că, începând cu 2017, mai mulți lideri ai opoziției, activiști civici și jurnaliști au fost interceptați de autorități în perioada guvernării Partidului Democrat.

Potrivit raportului, mass-media este dominată de instituții afiliate partidelor politice. Totodată, cu mici excepții, posturile de televiziune cu acoperire națională sunt deținute de persoane afiliate politicienilor. În document se menționează că, în perioada guvernării PD, reprezentanților presei independente sau afiliate opoziției le-a fost restricționat accesul atât la informație, cât și în mai multe instituții. 

Freedom in The World este un raport global lansat anual de Freedom House, care analizează evoluția respectării drepturilor politice și libertăților civile în lume. Ediția acestui an vizează 195 de țări și 15 teritorii.

Lideri în acest rating sunt Norvegia, Finlanda și Suedia. La coada clasamentului se situează Siria (o puncte),  Turkmenistan, Sudanul de Sud, Eritreea și Coreea de Nord.