Вы здесь

Jurnaliști, despre Dragoș Vicol: „Ar fi de onoarea dumnealui, dacă o are, să-și dea demisia”

27 марта 2020
2015 просмотров
După ce președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a anulat propria dispoziție cu privire la modul în care posturile de radio și TV ar trebui să reflecte informațiile despre Covid-19, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile consideră că gestul nu este suficient și șeful CA ar trebui să-și dea demisia. 

Dragoș Vicol a dispus anularea dispoziției din 24 martie la două zile după ce a fost emisă și după un val de critici în rândul ONG-urilor de media și altor organizații neguvernamentale. 

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), consideră că funcționarul, prin anularea acestei dispoziții controversate, a dat dreptate celor care au calificat documentul drept unul abuziv și la limita cenzurii. Ea consideră că actualul președinte CA trebuie să-și dea demisia de onoare judecând inclusiv după modul în care funcționarul s-a comportat în această perioadă în raport cu presa. 

„E regretabil că Dragoș Vicol și-a amintit de «Cooperarea cu societatea civilă» (art. 86 al Codului serviciilor media audiovizuale) doar când a anulat decizia, nu și atunci când a decis să o semneze. Dacă ar fi consultat societatea civilă mai devreme, cred că nu am fi ajuns să avem o dispoziție restrictivă, care ar fi putut să îngrădească dreptul la exprimare, la acces la informație și la mass-media”, afirmă Nadine Gogu.

De aceeași părere este și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, care califică dispoziția emisă drept una „destul de gravă, care afectează libertatea presei”. „Faptul că impunea presei să respecte doar o singură părere deja încalcă niște prevederi din actele normative ce țin de libertatea presei. Presa nu trebuie să fie restricționată sub nicio formă. Cu atât mai mult într-o situație de criză, când cetățenii au nevoie de mai multă informație, din diferite surse, multilaterală și veridică”, argumentează directoarea CIJM. 

Dimpotrivă, adaugă Cornelia Cozonac, jurnaliștii trebuie să fie încurajați în situațiile de criză. „Ei merg în teren, fac materiale, invită în studio oameni care trebuie să vorbească în această situație. Presa trebuie să fie încurajată să-și facă bine meseria, nu să fie restricționată. Gestul președintelui CA este grav și ar fi de onoarea dumnealui, dacă o are, să-și dea demisia”, explică ea. 

Vitalie Călugăreanu, la rândul lui, crede că actualul președinte al CA, de fapt, și-a „epuizat toate șansele de a rămâne în această funcție”. „Și nu de acum, dar de destul de mult timp. Ultima ieșire a domnului Vicol, cu această dispoziție, este o dovadă că această instituție coordonatoare în domeniul audiovizualului este una nocivă sub conducerea domnului Vicol și singura șansă de a salva imaginea acestei instituții este demisia”, consideră jurnalistul.

În context, el pune sub semnul întrebării necesitatea existenței Consiliului. „Faptul că autoritatea în domeniul audiovizualului este permanent dominată politic și membrii acestei instituții sunt desemnați pe criterii politice o face obedientă, iar de ea depinde dacă o instituție de presă ia licență sau nu - de niște oameni care uneori nu au treabă cu presa și ne decid soarta. Trebuie să ne gândim dacă mai are rost să susținem financiar această instituție”, conchide Călugăreanu.

Potrivit documentului anulat, jurnaliștii posturilor de televiziune și radio erau obligați să renunțe, pe perioada stării de urgență, la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” în abordarea subiectelor despre pandemia de coronavirus și să includă obligatoriu poziția autorităților în produsele difuzate. Între timp, mai mulți deputați au sesizat Procuratura pe acest caz. Vicol, la rândul său, susține că a adoptat-o cu agrementul tuturor membrilor CA și că nu a făcut acest lucru în ședință din cauza epidemiei.