Вы здесь

Accident soldat cu un deces la Teleradio-Moldova, de trei ani sub lupa procurorilor

14 апреля 2020
1670 просмотров
Procurorii examinează încă din aprilie 2017 un accident de muncă care ar fi avut loc acum trei ani la Teleradio-Moldova (TRM) și în urma căruia pictorul-scenograf Igor Lodzeiski și-a pierdut viața. Între timp, TRM a acționat în instanță un proces-verbal al Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), în care instituția constată circumstanțele cazului. Reprezentanții radiodifuzorului public argumentează că incidentul s-ar fi produs în afara orelor de muncă. Și acest dosar a încremenit pe masa judecătorilor. 

Incidentul fatal a avut loc la 29 martie 2017. Potrivit rudelor, în timp ce se afla la locul de muncă peste Igor Lodzeiski ar fi căzut un obiect greu, impactul soldându-se cu moartea sa. 

Pe 12 aprilie 2017, pe marginea cazului a fost pornit un dosar penal pentru încălcarea regulilor de protecție a muncii de către persoane cu funcție de răspundere sau responsabile de tehnica securității, fapt ce a provocat decesul din imprudență a unei persoane. „La moment, urmărirea este în curs, o decizie definitivă nu este adoptată”, a precizat pentru Media Azi procurorul Dmitrii Cotorobai de la Procuratura municipiului Chișinău. El a refuzat să ofere detalii despre persoanele bănuite pe dosar, precizând totodată că în cadrul cauzei penale se examinează și informațiile dintr-un proces-verbal al Inspectoratului de Stat al Muncii (IMS). 

Instituția a constatat, în documentul din 16 iunie 2017, cauzele și circumstanțele producerii accidentului de muncă mortal, fiind menționate inclusiv persoanele care ar fi încălcat prevederile legislative și normative din domeniul muncii. Directorul ISM, Dumitru Stăvilă, a precizat pentru Media Azi că dosarul de cercetare a incidentului a fost expediat în original companiei Teleradio-Moldova, iar o copie - organului de urmărire penală.

Ulterior, TRM a contestat în instanță cercetarea IMS. „Compania a contestat procesul-verbal de control al Inspectoratului de Stat al Muncii, prin care cazul cercetat a fost calificat drept accident de muncă, deoarece în conformitate cu actele normative aplicabile, incidentul respectiv urma a fi calificat drept accident în afara muncii”, susține directoarea generală a TRM, Olga Bordeianu, într-un răspuns pentru Media Azi.

Prima ședință pe dosarul TRM împotriva Inspectoratului a avut loc în octombrie 2017, o bună parte dintre ele fiind amânate până acum. În prezent, cazul este examinat de judecătoarea Iraida Secrieru de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. O soluție finală nu a fost adoptată deocamdată. 

Pictorul-scenograf Igor Lodzeiski s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani, activând timp de 43 de ani la televiziunea națională. El este fiul lui Konstantin Lodzeiski, și el pictor-scenograf la mai multe teatre din Moldova, printre care și Teatrul Național de Operă și Balet. 

Sursa foto: CIJM