Вы здесь

Freedom House: Schimbarea puterii în 2019 nu a depolitizat autoritatea de reglementare a audiovizualului

06 мая 2020
964 просмотра
Situația presei în Republica Moldova a continuat să se înrăutățească în 2019, iar schimbarea puterii, la mijlocul anului trecut, nu a dus la depolitizarea autorității de reglementare a domeniului audiovizualului, se concluzionează în raportul Nations in transit 2020 (Națiuni în tranziție) al organizației Freedom House. Potrivit documentului, Republica Moldova rămâne o țară cu regim hibrid și în proces de tranziție.

În acest an, Moldova a urcat o poziție în clasament, acumulând scorul de 35 de puncte din 100. La capitolul independenței mass-media, țării noastre i-au fost acordate trei puncte din șapte maxim posibile (unde 1 reprezintă cel mai mic nivel de progres democratic, iar 7 – cel mai înalt). Documentul relevă că problemele cu care se confruntă mass-media independentă au rămas aceleași – intimidarea jurnaliștilor, lipsa accesului la informație și a conținuturilor de calitate, concentrarea pieței publicitare, independența defectuoasă a radiodifuzorului public TRM. 

În raport se menționează că schimbarea de anul trecut a puterii nu a dus la depolitizarea autorităților de reglementare a domeniului, iar principalele instituții media, care erau afiliate Partidului Democrat, pur și simplu s-au repoziționat odată cu creșterea influenței Partidului Socialiștilor. „După luna iunie, PSRM a înlocuit PDM ca forță dominantă în Consiliul Audiovizualului, autoritatea de reglementare a audiovizualului din țară”, scrie cercetătorul Victor Gotișan.

Autorul menționează că sectorul mass-media s-a împărțit de fapt și mai mult ca urmare a tulburărilor politice de anul trecut: „Controlul oligarhic asupra instituțiilor media proeminente și reglementarea politizată au divizat sectorul din interior”. Pe de altă parte, Victor Gotișan atrage atenția asupra faptului că în 2019 nu a fost adoptată nicio inițiativă legislativă semnificativă, care ar putea stimula dezvoltarea sectorului. De asemenea, mai multe proiecte de legi - legea publicității, inițiativa privind susținerea presei periodice de importanță socială, amendamentele la legea privind accesul la informație - nu au fost votate în lectură finală de Parlament. În perioada Guvernului Filip, adoptarea inițiativelor a fost amânată, pentru Guvernul Sandu acestea nu au fost o prioritate, iar Cabinetul de miniștri în frunte cu Ion Chicu nici nu a luat în considerare problemele mass-mediei în planul său de acțiuni, punctează expertul.

Cu toate acestea, autorii documentului remarcă faptul că încrederea publicului în presă rămâne una înaltă, potrivit sondajelor de opinie.

Nations in transit este un studiu multidimensional cu privire la reformele din fostele state comuniste din Europa și Eurasia. Raportul, publicat anual de organizația Freedom House, are în vizor rezultatele reformelor în 29 de țări și regiuni administrative.