Вы здесь

Grupul de întreprinderi afiliate StarNet, amendat cu peste 2 milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor TV din Chișinău

31 июля 2020
1439 просмотров
Consiliul Concurenței (CC) a amendat cu peste 2,2 milioane de lei companiile afiliate StarNet Soluții și TV BOX pentru că ar fi abuzat de poziție dominantă pe piața retransmisiei programelor TV în sectorul Buiucani din Chișinău, în perioada 2014-2018. Decizia a fost luată pe 16 iulie, în urma plângerii depuse de furnizorul de televiziune analogică prin cablu Centru Tehnic Comercial Alfa (CTC Alfa).
 
Reprezentanții CTC Alfa s-a plâns la Consiliul Concurenței încă în mai 2017, nemulțumiți de faptul că StarNet a stabilit „un preț de ruinare” (30 de lei per 71 de canale) pentru abonamentul la televiziunea analogică CATV (televiziune prin cablu). Potrivit companiei, asemenea prețuri la abonamentele TV nu pot să acopere cheltuielile de asigurare a unor astfel de servicii, iar CTC Alfa ar fi pierdut mai mulți clienți care au migrat spre StarNet când acesta a apărut cu oferta în sectorul Buiucani al Capitalei.
 
În urma investigațiilor efectuate, Consiliul Concurenței i-a dat dreptate întreprinderii. „Pe o perioadă de aproximativ 2 ani și 9 luni, StarNet Soluții/TV BOX a suportat deliberat pierderi pentru a-și consolida poziția pe piața serviciilor de acces la Internet în orașul Chișinău, însă cu efecte asupra concurenței pe piața serviciilor TV”, constată CC cu referire la perioada 2014-2017.
 
Potrivit autorității, celelalte companii prezente pe piață au fost lipsite de posibilitatea de a concura eficient pentru a-și proteja abonații, dar și pentru a găsi clienți noi în perimetrul străzilor unde grupul StarNet prestează servicii de cablu TV. „Politica de prețuri practicată de către StarNet Soluții SRL/TV BOX SRL a reprezentat un element de restrângere a concurenței, fapt ce a dus cel puțin la diminuarea cotei de piață a întreprinderii reclamante (CTC Alfa SA), cu riscul ulterior de înlăturare a acesteia de pe piață”, susține Consiliul.
 
În decizia CC se menționează și argumentele întreprinderii StarNet pe marginea subiectului sesizat. „Costul abonamentului CATV nu include și nu urmărește recuperarea costurilor de infrastructură. Costul conectării este suportat de către compania StarNet Soluții ca urmare a promoției de marketing efectuată în zonă, care urmărește securizarea bazei de clienți prin semnarea repetată a contractelor. Ca urmare, conectarea la serviciul de CATV se oferă gratuit și se acoperă din costul abonamentului lunar de Internet, iar costul serviciului de CATV este încasat de compania TV BOX SRL”, se explica într-o scrisoare anterioară a StarNet.
 
În urma celor constatate, CC a aplicat amenda de puțin peste 2 milioane de lei întreprinderii StarNet Soluții, iar TV BOX a fost sancționat cu circa 169 de mii de lei. Autoritatea a ținut să precizeze că valoarea amenzii a fost stabilită reieșind inclusiv din faptul că întreprinderile vizate nu ar fi cooperat și ar fi tergiversat desfășurarea anchetei.
 
Potrivit datelor publice, fondatorii companiei StarNet Soluții sunt Alexandru Machedon (98%), om de afaceri și fost șef al staff-ului electoral al liderului PPDA Andrei Năstase, și Iurie Machedon (2%).  TV BOX este administrată de către Alexei Munteanu, fondatorii acesteia fiind Alexandru Godoroja și întreprinderea Ai Soluții Creative, care deține o cotă-parte din capitalul social al TV BOX. Firma Ai Soluții Creative îl are în calitate de administrator pe același Alexei Munteanu, unicul fondator al întreprinderii fiind Dina Machedon, soția proprietarului StarNet.

Potrivit Consiliului „familia Machedon Alexandru și Dina deține atât controlul întreprinderii StarNet Soluții SRL, cât și controlul întreprinderii TV BOX SRL” și fac parte din același grup de întreprinderi.

Într-un comentariu pentru Mold-street.com, Machedon a calificat decizia drept o „făcătură”. „Interesant de ce l-au scos acum (dosarul – n.r.)”, a afirmat directorul StarNet. Ulterior, Alexandru Machedon a adăugat pentru Media Azi: „Am rămas surprins de aceasta noutate. Luni vom ieși cu o reacție”.

Sursa foto: StarNet/Facebook