Вы здесь

ENEMO, după al doilea tur de scrutin: CA a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale

17 ноября 2020
1168 просмотров
Nici în cel de-al doilea tur al campaniei electorale pentru prezidențiale, activitatea Consiliului Audiovizualului (CA) nu i-a lăsat pe deplin mulțumiți pe observatorii internaționali din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Potrivit declarației preliminare de după alegerile din 15 noiembrie, experții internaționali consideră că CA „a arătat o înțelegere limitată a rolului” său pe domeniul audiovizual într-un exercițiu electoral. Și polarizarea mass-media continuă să fie „un motiv de îngrijorare” pentru experți.  

„Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată  a rolului și responsabilității sale față de cetățenii Republicii Moldova în timpul campaniei electorale sau lipsă  de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor”, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO, în cadrul conferinței de presă din 17 noiembrie.

Potrivit lui, rolul de supraveghere a audiovizualului a fost limitat „la o sancțiune post-factum, non-descurajantă a radiodifuzorilor, nereușind să  asigure informarea imparțială a alegătorilor”.

Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, mai spun observatorii. „Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și atacuri personale, în special împotriva Maiei Sandu”, a menționat expertul ENEMO Oleg Reut.

După primul tur al alegerilor prezidențiale, ENEMO a declarat că monitorizarea radiodifuzorilor în timpul campaniei electorale de către Consiliu Audiovizualului a fost „prea lentă și inadecvată”.

ENEMO urmează să publice un raport final care va cuprinde recomandări și concluzii detaliate.

Citește și: CA, din nou în vizorul OSCE: Sancțiunile nediferențiate nu au asigurat o supraveghere eficientă a mediatizării campaniei

Sursa foto: ENEMO/FACEBOOK