„Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățenii Republicii Moldova în timpul campaniei electorale sau lipsă de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor”, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO, în cadrul conferinței de presă din 17 noiembrie.
Potrivit lui, rolul de supraveghere a audiovizualului a fost limitat „la o sancțiune post-factum, non-descurajantă a radiodifuzorilor, nereușind să asigure informarea imparțială a alegătorilor”.
Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, mai spun observatorii. „Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și atacuri personale, în special împotriva Maiei Sandu”, a menționat expertul ENEMO Oleg Reut.
După primul tur al alegerilor prezidențiale, ENEMO a declarat că monitorizarea radiodifuzorilor în timpul campaniei electorale de către Consiliu Audiovizualului a fost „prea lentă și inadecvată”.
ENEMO urmează să publice un raport final care va cuprinde recomandări și concluzii detaliate.
Sursa foto: ENEMO/FACEBOOK