Вы здесь

Tranziția la televiziunea digitală: Moldova ar putea să renunțe complet la semnalul TV analogic abia în septembrie 2021

22 декабря 2020
1821 просмотр
Un nou termen-limită, amânat anterior de câteva ori, a fost anunțat de autorități pentru stoparea semnalului analogic terestru în Republica Moldova. Potrivit președintelui comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, este vorba de luna septembrie a anului viitor. Deputatul motivează problema prin faptul că în unele zone ale țării semnalul digital nu poate să pătrundă din cauza reliefului, în timp ce o parte a populației nu este dotată cu set-top box-urile necesare. Astfel,  cele trei televiziuni care emit în semnal analogic - Moldova 1, TVR Moldova și Primul în Moldova - vor putea fi recepționate în continuare de televizoarele ce nu sunt dotate cu receptoare pentru semnal digital.
Despre nefinalizarea tranziției spre sistemul digital terestru TV s-a discutat inclusiv la Forumul Mass-Media 2020. În timpul dezbaterilor, jurnalista Mariana Rață de la postul TV8 s-a interesat de ce semnalul analogic nu a fost sistat până la mijlocul acestui an, așa cum era stabilit de autorității. Ea a menționat că emiterea concomitentă în analog ar crea condiții anticoncurențiale în raport cu posturile care emit doar în digital, pentru că primele beneficiază de o acoperire mai mare.

În replică, Adrian Lebedinschi a precizat că o parte din cetățeni încă nu sunt  asigurați cu set-top box-urile de recepționare a semnalului, dar și că există zone în care semnalul digital nu pătrunde. Mai mult, potrivit parlamentarului, odată cu sistarea semnalului analogic vor crește și costurile pe care radiodifuzorii le achită întreprinderii Radiocomunicații pentru un loc în Multiplexul A. „Din momentul în care vom deconecta semnalul analogic, Radiocomunicații va trebui să suporte cheltuieli suplimentare de circa două milioane de lei, (...) iar prețurile pentru multiplex vor crește imediat”, a precizat Adrian Lebedinschi.

Contactat de Media Azi, deputatul a menționat că circa 15% din populație recepționează semnalul radiodifuzorilor prin eter, dintre care aproximativ 7% prin semnal analogic, iar restul - digital, fiind necesară asigurarea familiilor social-vulnerabile cu astfel de dispozitive. „Din discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Economiei ni s-a comunicat că maxim cât putem să «întindem» este până în luna septembrie 2021. După această dată nu vom mai avea această posibilitate pentru că în septembrie trebuie să intră în vigoare prevederile Convenției¹ și respectiv statele vecine ale Republicii Moldova vor solicita aplicarea acestora”, a adăugat Adrian Lebedinschi.

Directorul general al Radiocomunicații, Mihail Iacob, a precizat pentru Media Azi că, pentru anul viitor, potrivit planului întreprinderii, în sistemul analogic a fost inclus doar postul public Moldova 1. El a refuzat să spună despre costurile pentru serviciile pe care le achită cele trei televiziuni ce emit în sistemul analogic, invocând secretul comercial, dar a confirmat că, odată cu sistarea semnalului analogic, prețul pentru radiodifuzorii care emit în multiplex se va dubla. Taxa actuală este de circa 6.000 de euro.

DE LA MARTIE 2020, LA SEPTEMBRIE 2021

Termenul inițial de sistare a sistemului analogic era stabilit pentru luna martie 2020. Potrivit lui Vitalie Tarlev, secretarul de stat pentru telecomunicații și servicii poștale, această dată figura doar în Codul audiovizualului vechi, abrogat odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al serviciilor media audiovizuale. Prin urmare, documentul de referință în acest sens este Programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2013-2020. „Respectiv, termenul de 1 martie 2020 a decăzut și intră în vigoare alte poziții. Programul de utilizare a spectrului de frecvențe nu ne obligă să facem acum switch-off (deconectarea, n.r.) pentru că programul este valabil până la sfârșitul anului. Deci până la sfârșitul acestui an, dacă beneficiarii serviciului de transport de date, adică cele trei televiziuni, au bani și vor să emită – o pot face”, a declarat anterior Tarlev pentru Media Azi.

Funcționarul a precizat că Republica Moldova a redus semnalul analogic în interiorul țării pentru a nu crea interferențe țărilor vecine. Potrivit proiectului Programului de management al spectrului de frecvenţe radio pentru anii 2021-2025 se menționează că banda utilizată pentru televiziunea analogică terestră „va deveni disponibilă pentru implementarea tehnologiilor avansate de comunicaţii electronice mobile de bandă largă”.

CONVERTOARE, DISTRIBUITE GRATUIT DE CĂTRE STAT

Recent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că a dotat gratuit 23.000 de familii social-vulnerabile cu convertoare pentru a avea acces la televiziunea digitală terestră, iar acum se finalizează distribuirea echipamentelor solicitate pe parcursul anului 2020, prin intermediul asistenților sociali.

Set-top boxurile sunt necesare pentru recepționarea semnalului digital în cazul televizoarelor de generație veche. În cazul televizoarelor de generație nouă, pentru conectarea la televiziunea digitală terestră - ce asigură emisia a până la 18 canale de televiziune în regim gratuit, în eter, pe teritoriul țării - este necesară conectarea unei antene decimetrice.

Republica Moldova urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015, termen amânat de câteva ori. Fostul președinte al comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, menționa încă atunci că  sistemul digital cu multiplexe este învechit, fiind mai potrivită dezvoltarea televiziunii prin satelit sau prin reţele de cablu optic (internet).

¹Acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră, semnat de Republica Moldova în cadrul Conferinţei de la Geneva din 2006 -n.r.