Вы здесь

CEDO a constatat 19 cazuri de încălcare a libertății de exprimare în Republica Moldova în ultimii 23 de ani

01 февраля 2021
999 просмотров
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat 19 cazuri de încălcare a libertății de exprimare în Republica Moldova de când țara noastră a aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, potrivit analizei Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Anul trecut, Curtea de la Strasbourg a adoptat o singură decizie pe marginea încălcării acestui drept din numărul total de 32 de cereri pendinte, arată sursa.

Potrivit raportului,  între anii 1997-2020 au fost constatate 19 violări ale dreptului la libertatea de exprimare în Republica Moldova sau 3% din numărul total de dosare examinate de CtEDO.


Sursa: CRJM

Totodată, unica decizie din 2020 sub aspectul libertății de exprimare a vizat dosarul activistului Anatol Mătăsaru, pe un caz de reținere de către polițiști, în 2008, în urma unui protest anticorupție. Mătăsaru a invocat încălcarea mai multor drepturi: reținerea și detenția ilegală mai mult de 3 ore, încălcarea drepturilor la libertatea de exprimare și de întrunire, lipsa unor remedii efective pentru apărarea drepturilor. Totuși, CtEDO a decis drept inadmisibilă plângerea acestuia.

CRJM concluzionează că, chiar dacă Curtea a recepționat anul trecut cel mai mic număr de cereri împotriva Moldovei din ultimii 12 ani (523 de cereri), țara noastră se află pe locul 9 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri adresate.

Media-Azi a scris anterior că, de peste zece ani, Republica Moldova nu a executat pe deplin mai multe hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului în care a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Chiar dacă statul a achitat reclamanților compensațiile dictate de Curte, banii plătiți nu sunt suficienți pentru ca hotărârile să se considere executate. Până acum, nu este clar ce măsuri au întreprins în ultimii ani autoritățile moldovenești așa încât cazuri similare celor care s-au terminat cu condamnări la CEDO să nu se mai repete.