Вы здесь

Postul de radio ROCK’s și-a schimbat denumirea în Lite FM, la o lună de la obținerea licenței

18 февраля 2021
783 просмотра
La o lună de la obținerea licenței de emisie și a două frecvențe la Chișinău și Varnița, compania Radio Lider, care deține postul de radio ROCK’s, a anunțat Consiliul Audiovizualului (CA) că fuzionează cu întreprinderea Pleiada Auto, proprietara postului de radio Lite FM, care deja emite pe o frecvență din Bălți. Pe 16 februarie, CA a aprobat demersul de reorganizare a companiei și a permis schimbarea denumirii din ROCK’s în Lite FM. Corneliu Mihalache consideră că proprietarii au recurs la un „tertip juridic” pentru că ambele firme au participat la concursul pentru frecvențe radio în decembrie anul trecut, iar una dintre ele a fost învingătoare. Reprezentanții radiourilor susțin că procedura a decurs legal.

Consiliul Audiovizualului a anunțat că, la data de 21 ianuarie, reprezentanții Radio Lider SRL, fondatoarea postului de radio ROCK’s, a informat autoritatea despre începerea procedurii de reorganizare prin fuziune cu Pleiada Auto SRL. De asemenea, administratorii au solicitat redenumirea postului din radio ROCK’s în Lite FM.

DOI ÎN UNU

Membrul CA Corneliu Mihalache a menționat că ambele companii au participat la concursul pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile, din 23 decembrie. Radio Lider a obținut două frecvențe – una la Chișinău și alta la Varnița –, iar reprezentanții Lite FM nu au obținut frecvența dorită. În opinia lui, în cazul dat întreprinderile ar fi recurs la un „tertip” juridic pentru a realiza  „de facto” cesiune sub formă de fuziune. „Ceea ce de fapt este o cesiune. Ambii candidați participă la concurs – unul câștigă o frecvență, iar altul – nu. Ei le cesionează unul altuia prin fuziune. În principiu, nu este o chestie criminală, dar este un tertip de cesionare”, a afirmat Mihalache.

Ex-președintele CA, Dragoș Vicol, a susținut proiectul, motivând că Direcția juridică a CA l-a avizat, iar refuzul de a-l aproba poate fi catalogat ca „depășirea atribuțiilor”. Președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a adăugat că solicitarea depusă este una legală, iar autoritatea nu poate îngrădi acest drept al furnizorului.

Astfel, cu majoritate de voturi, solicitarea întreprinderii a fost aprobată. Corneliu Mihalache a votat împotrivă.

„AICI GĂSEȘTI RELAXAREA!”

Administratorii Lite FM au indicat în proiectul editorial depus la CA că intenționează să-și extindă arealul de emisie prin acoperirea municipiului Chișinău, pe lângă Bălți și suburbii. Lite FM este descris ca un post de radio muzical „cu format de muzică relaxantă cu elemente lirice”, iar eterul postului „este pătruns de o dispoziție romantică, dragoste și blues”.

Sloganul Lite FM este „Aici găsești relaxarea!”.  Potrivit proiectului, finanțarea postului va fi acoperită din împrumuturi, credite, alocații, venituri din difuzările comunicărilor comerciale audiovizuale și altele, după obținerea frecvenței în Chișinău. 

„NOII-VECHI” ACTORI PE PIAȚA AUDIOVIZUALĂ 

Potrivit datelor publice, întreprinderea Radio Lider a fost înregistrată pe 29 octombrie 2020, iar fondator și director este Octavian Lușmanschi. Adresa completă a sediului legal al societății coincide cu adresa companiei Pleiada Auto. Coincid și numerele de telefon indicate în documentele prezentate la CA. Pleiada Auto este fondată în mai 2014 și administrată de către Serghei Abalin. Potrivit paginii de Facebook a lui Abalin, acesta activează în prezent și în calitate de director comercial și de marketing la postul de radio HIT FM, iar anterior a activat la canalul de televiziune STS Moldova (СТС Молдова).

Abalin figurează și în calitate de cofondator al companiei Media Internațional (51% din cota totală), care deja nu mai activează, alături de omul de afaceri Dan Lozovan (49%). Într-o hotărâre a Curții de Apel Chișinău din 2016, Serghei Abalin apărea și în calitate de creditor al întreprinderii împreună cu Dan Lozovan. În acel an, compania a intrat în procedură de insolvență, scria mold-street.com, iar în calitate de lichidator a fost desemnat Ruslan Vasiliev.


Serghei Abalin (de la stânga la dreapta), alături de Dan Lozovan (mijloc). Sursa foto:Serghei Abalin/Facebook

Dan Lozovan a fost în trecut și proprietarul televiziunii Super TV și coproprietar al STS Mega (CTC Mega), care ar fi fost vândute, în 2016, oamenilor din anturajul ex-liderului democraților Vlad Plahotniuc.

De altfel, Dan Lozovan este și proprietarul companiei Radio Top, care deține licența de emisie pentru Radio Alla (100%), și coproprietar (25%) al companiei Radio Hit, care deține licența de emisie pentru HIT FM. Celelalte 75% aparțin Janei Lozovan. Și Radio Top, și Radio Hit au indicat aceeași adresă juridică, iar numerele de fax coincid cu numele companiilor Radio Lider și Pleiada Auto.

Octavian Lușmanschi ne-a confirmat că are loc procesul de reorganizare a companiei, fără a oferi mai multe detalii. Și Sergei Abalin a refuzat să răspundă la întrebările noastre. 

REPREZENTANȚII RADIO-URILOR: TOTUL A DECURS LEGAL

Jurista companiei, Tatiana Gumeni, susține că reorganizarea întreprinderilor este legală. „Nu este un tertip. Înainte era permisă cesiunea licenței de emisie.  Spre exemplu, pentru alte tipuri de licență acest lucru este permis, dar în redacția actuală a Codului serviciilor media acest lucru nu se regăsește. Nu este clar de ce. Dar eu cred că în curând se va reveni la practica veche pentru că e destul de legală procedura. Totul a decurs legal. Domnul Mihalache uneori este prea emoțional”, a comentat Tatiana Gumeni.

Ea a mai spus că nu știe dacă există vreo legătură între omul de afaceri Dan Lozovan și proprietarul Lite FM, precizând că beneficiarul final este Serghei Abalin. Tatiana Gumeni a adăugat că reprezintă nu doar interesele companiilor omului de afaceri. Totodată, potrivit Registrului furnizorilor de servicii media de radiodifuziune sonoră, Tatiana Gumeni este „persoana responsabilă” pentru Radio Hit și Radio Alla.

Dan Lozovan, contactat de Media Azi, a negat că ar avea vreo conexiune cu întreprinderile care au fuzionat. „Eu ce legatură am cu acest lucru? Dumneavoastră aveți toate documentele (...) De ce mă întrebați pe mine? Sunt puțini oameni care dețin proprietăți media?”, a comentat Dan Lozovan. 

Cât privește remarca că în documentele companiilor coincid datele juridice ale întreprinderilor și cele de telefon cu cele deținute de el, antreprenorul media a replicat că mai multe întreprinderi se înregistrează pe o singură adresă. „Dar la Moldexpo sunt înregistrate 15 companii și ce? Asta încă nu înseamnă nimic. Eu cred că avocata noastră a răspuns la toate întrebările voastre”, a conchis Dan Lozovan.