Вы здесь

​CEDO a început examinarea cauzei lui Serghei Ilcenco, jurnalist din stânga Nistrului, acuzat de extremism

16 июня 2021
685 просмотров
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat guvernelor de la Chișinău și Moscova, pe 20 mai, cauza jurnalistului din regiunea transnistreană Serghei Ilcenco și a fiului acestuia, Nicolae Ilcenco, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, scrie organizația Promo-Lex, avocații căreia îi reprezintă pe reclamanți la Curtea de la Strasbourg.

Cauza se referă la reținerea activistului și jurnalistului Serghei Ilcenco, în martie 2015, acuzat de administrația din stânga Nistrului de incitare la extremism, iar locuința sa și a fiului său a fost perchiziționată. Mai exact, el a fost reținut pe motiv că ar fi postat pe rețelele sociale mesaje anonime cu îndemnuri privind răsturnarea regimului de la Tiraspol. Surse din anturajul lui Ilcenco infirmau însă acuzațiile și nu excludeau versiunea că era vorba de un scenariu bine regizat împotriva activistului care, la acea vreme, avea o poziție critică față de liderul regiunii de atunci, Evgheni Șevciuk.

Peste patru luni, Serghei Ilcenco, cunoscut drept un critic al regimului de la Tiraspol și simpatizant al autorităților ucrainene, a fost eliberat din închisoare. 

Din cauza persecutărilor, Serghei Ilcenco și fiul acestuia au fost nevoiți să părăsească regiunea transnistreană. Promo-Lex amintește că, inițial, ei au fost cazați la un centru de plasament din drepta Nistrului, iar ulterior au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova din frica de a fi răpiți de reprezentanții administrației din regiunea transnistreană și din cauza lipsei unor garanții din partea autorităților constituționale.

A urmat expedierea unei plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ilcenco a invocat că detenția i-a încălcat dreptul la libertate și la siguranță, stipulate în Convenție, și că condițiile de detenție, inclusiv lipsa asistenței medicale necesare, a dus la un tratament inuman și degradant. În plus, el se plânge că acuzațiile aduse împotriva sa, reținerea sa și îndepărtarea hârtiei și stiloului din celula sa au fost menite să-l reducă la tăcere ca jurnalist. El se mai referă la faptul că nu putea comunica confidențial cu avocatul, la absența unui remediu eficient în ceea ce privește plângerile sale și în privința perchezițiilor efectuate în casele lor și confiscarea bunurilor personale.

Potrivit avocatului Promo-Lex, Vadim Vieru, „cauza lui Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco demonstrează că în regiunea transnistreană nu există mass-media liberă. Oricine încearcă să critice administrația poate fi acuzat de extremism, intimidat, reținut și arestat. Autoritățile constituționale nu au remedii pentru a proteja libertatea de exprimare în regiunea transnistreană. Libertatea de exprimare, ca și alte drepturi, nu reprezintă prioritate în procesul de negocieri politice”.

Reclamantul este reprezentat la CtEDO de către avocații Asociației Promo-Lex.

Serghei Ilcenco. Sursa foto: DW