Вы здесь

​Teleradio-Moldova intenționează să vândă metalul uzat și mașinile nefuncționale pe care le deține

17 июня 2021
991 просмотр
Doritorii de a cumpăra automobile nefuncționale și metal uzat, bunuri deținute de Teleradio-Moldova (TRM), o vor putea face în cadrul unor licitații publice ce ar urma să fie organizate de instituție. Consiliul de Supraveghere al TRM a aprobat un regulament special cu privire la comercializarea bunurilor neutilizabile. 

Regulamentul cu privire la modul de determinare și comercializare a bunurilor neutilizate ale companiei Teleradio-Moldova a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere TRM în cadrul ședinței din 17 iulie. Compania ar urma să creeze două comisii speciale – una cu privire la determinarea acestor bunuri, iar alta responsabilă de licitație și comercializarea lor. În ambele comisii ar trebui să fie inclus și un membru al CS TRM. În cazul dat, membrii CS au aprobat candidatura lui Dumitru Roibu.

Directoarea generală TRM, Olga Bordeianu, a explicat că necesitatea regulamentului a apărut în contextul în care, pe parcursul mai multor ani, în cadrul companiei s-au acumulat mai multe bunuri neutilizabile, printre care metal uzat ce nu a fost casat. „La TRM s-au acumulat foarte mult metal uzat, de exemplu, care urmează a fi comercializat. Acesta a fost unul din motivele din cauza căruia am făcut acest regulament, deoarece ne dorim o procedură foarte clară, cât mai transparentă și cât mai posibil de a fi realizat la TRM pentru a comercializa acest metal uzat și inclusiv cu suportul și participarea directă a Consiliului de Supraveghere”, a explicat Olga Bordeianu.

Șefa TRM a adăugat că, în privința automobilelor nefuncționale, specialiștii au decis să meargă pe formula comercializării prin licitație publică. „E vorba de 28 de autoturisme care de foarte mulți ani nu mai sunt utilizate de TRM. Stau pe teritoriu, ocupă spații și urmează, așa cum am zis noi, să fie casate. Atunci când am pornit procedura de a le casa, ne-a venit și altă idee - de ce să nu încercăm să le înstrăinăm, adică să le vindem în cadrul licitațiilor publice. Probabil că asta ar putea să aducă un venit mai mare companiei TRM decât înstrăinarea metalului uzat, în urma casării acestor autoturisme”, a precizat Olga Bordeianu.

UNDE  AJUNGEA  ANTERIOR METALUL VECHI ȘI DE CE A FOST POMENIT METALFEROS

În context, membra CS TRM Larisa Călugăru a ținut să amintească că, anterior, au circulat informații precum că Teleradio-Moldova ar fi fost obligată să transmită cu titlu gratuit metal uzat către întreprinderea de colectare a deșeurilor feroase Metalferos. „Au fost și scandaluri fără foaie de parcurs, fără a fi înscris la poartă la intrare, la pază. Au fost istorii foarte grele și lungi”, a spus Larisa Călugăru în timpul ședinței.

Olga Bordeianu a precizat că faptele menționate ar fi avut loc în anii 2012-2013 și nu țin de perioda în care ea a preluat conducerea companiei. Ea a respins informațiile despre transmiterea gratuită a fierului uzat. „În câteva rapoarte ale Curții de Conturi era scris că s-a acumulat prea mult metal uzat și ar fi bine ca el să fie înstrăinat. Din cauza problemelor despre care vorbiți, nu prea au fost doritori să participe la grupurile de lucru pentru înstrăinarea metalului uzat. A fost foarte complicat de organizat procedura în cadrul TRM, din ceea ce povestiți și vorbiți. Noi am avut obligația de a preda acest metal uzat către cei care dețin o licență. Nu a fost stipulat foarte clar că Metalferos sau neMetalferos. Plus, niciodată nu am fost obligați să predăm metal uzat gratuit. Noi, din 2015 până azi, nu am comercializat metal uzat. El este acumulat pe teritoriul TRM și acum ne-am propus foarte clar, detaliat să înstrăinăm acest metal uzat fără a crea dubii, întrebări sau să lăsăm loc de discuții”, a explicat Olga Bordeianu.

DETALII DESPRE NOUL REGULAMENT

Potrivit documentului aprobat, pentru determinarea bunurilor neutilizate ale companiei, prin ordinul directorului general se instituie Comisia pentru determinarea bunurilor neutilizate, constituită din cel puțin cinci persoane.Comisia va stabili bunurile neutilizate și va propune directorului destinația ulterioară a lor – dare în locațiune, comercializare sau casare. Ulterior, directorul general va prezenta lista bunurilor propuse spre comercializare Consiliului de Supraveghere, care va da sau nu undă verde inițiativelor. 

Ulterior, dacă se obține dreptul de a le comercializa, bunurile respective vor fi evaluate de către un evaluator licențiat. Totodată, prețul inițial se stabilește de către Comisia de licitație, care nu trebuie să fie mai mic decât valoarea de piață a bunurilor, stabilită de evaluatorul licențiat. Bunurile neutilizate pot fi vândute atât persoanelor fizice cât și juridice, contra bani și la licitații cu „strigare”. Comisia de licitație va fi responsabilă de procesul de licitație, iar banii obținuți din comercializarea bunurilor se vor utiliza prioritar pentru achitarea restanțelor companiei fată de bugetul public național. 

Sursa foto: captură foto din video Ciofilm