Вы здесь

Ministerul Justiției, despre inițiativa anunțată anul trecut privind contracararea informațiilor false: Definitivarea unui proiect este un proces îndelungat și complex

17 сентября 2021
1011 просмотров
Ministerul Justiției (MJ) a prelungit pentru o perioadă nedeterminată procesul de elaborare, avizare și consultare publică a unui proiect prin care autoritățile ar putea contracara răspândirea informațiilor false ce ar afecta securitatea națională, potrivit unui răspuns oficial al instituției pentru Media Azi. În prezent, în spațiul public nu se cunosc prea multe detalii despre intențiile autorităților cu privire la inițiativa anunțată încă în vara anului 2020.

Acum mai bine de un an, Ministerul Justiției a făcut un anunț cu privire la elaborarea unui proiect de lege care să vizeze răspândirea informațiilor false ce afectează securitatea națională și invita toate entitățile interesate să se expună la subiect. În acest fel, MJ își propunea să opereze modificări în unele legi, „în vederea contracarării fenomenului de răspândire a informațiilor false”. 

Conceptul încă nu a fost prezentat publicului. Potrivit unui răspuns oficial al MJ, pe marginea inițiativei au fost recepționate un șir de propuneri doar de la Asociația Obștească Comunitatea Internet. „Dat fiind faptul că tematica abordată prin intermediul acestui proiect constituie o preocupare actuală nu doar la nivel național, ci și la nivel european, definitivarea proiectului menționat pentru a fi remis spre avizare este un proces îndelungat și de o complexitate avansată. Drept urmare, la momentul de față nu putem indica o dată exactă pentru definitivarea acestuia și transmiterea spre avizare și consultare publică”, se mai spune în răspunsul ministerului.  

Președinta noii comisii parlamentare de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat anterior pentru Media Azi că printre prioritățile deputaților se numără și contracararea informațiilor false. „Unii dintre colegii mei deja au început această activitate - despre studierea practicilor europene de contracararea știrilor false - ca să putem și noi să intervenim pe cadrul legal așa încât să fim mai aproape și de legislația europeană și, totodată, să nu afectăm dreptul la libera exprimare și accesul la informație”, preciza parlamentara la început de septembrie. 

De altfel,  RISE Moldova scria anterior, într-o investigație, că SIS a inițiat demersuri către Ministerul Justiţiei în sensul modificării Codului contravențional cu scopul de a institui un sistem de penalizare pentru răspândirea cu bună știință a știrilor false. 

Vedeți și: 
Media Azi: Distribuirea știrilor false, între penalizare și libertatea de exprimare
Combaterea știrilor false de către stat, între cenzură și respectarea drepturilor omului

 
 
Sursa foto: MJ