Вы здесь

​SIS a solicitat blocarea unui site din Ucraina, care ar fi distribuit falsuri despre criza energetică, și eliminarea articolului preluat de portalurile moldovenești

23 октября 2021
1209 просмотров
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului censor.net pentru că ar fi distribuit o știre falsă cu privire la presupusele condiții de oferire a gazelor naturale Republicii Moldova de către Ucraina. SIS a cerut ca și portalul KP.md să elimine articolul preluat de pe censor.net. Ordinul semnat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a fost aprobat pe 23 octombrie,  în contextul dispoziției Comisiei pentru Situației Excepționale care a oferit instituției acest drept după ce Parlamentul a adoptat Hotărârea privind instaurarea Situației Excepționale pentru 30 de zile.

SIS anunță că a identificat site-ul censor.net, care la 22 octombrie  a publicat  o știre cu conținut presupus fals despre presupusele condiții de acordare a gazelor naturale Republicii Moldova de către Ucraina. În comunicatul de presă al instituției este inserat și un extras din conținutul articolului: „Acordarea gazului pentru Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală a Republicii Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceaus”.

Mai mult, SIS menționează că „în urma analizei spațiului informațional al Republicii Moldova se constată amplificarea impactului informațiilor respective în contextul în care articolul a fost distribuit de către agenția de presă Komsomolskaia Pravda” (www.kp.md). 

În context, Serviciul solicită resurselor online care au distribuit/preluat informațiile vizate, eliminarea acestora.

Și președintele Comisiei pentru probleme energetice din Rada Supremă de la Kiev, Andrei Gherus, a scris pe pagina sa Fecebook că informația distribuită de Censor.net „este falsă”. 

Censor.net este un portal de știri din Ucraina, fondat în 2004 de jurnalistul Iurii Butusov.

ȘTIRILE FALSE DESPRE CRIZA GAZELOR, ÎN VIZORUL SIS

Decizia SIS vine în contextul în care Comisia pentru Situații Excepționale i-a oferit dreptul de a solicita blocarea sit-urilor care promovează falsuri, potrivit primei dispoziții. 

Comisia a dispus și crearea unui Centrul de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit dispoziției nr. 1 din 22 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate va aproba prin ordin și va face publică lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională în condițiile stării de urgență aprobate de către Parlament.

Totodată, furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în temeiul ordinului SIS, sunt obligați să blocheze imediat accesul utilizatorilor la sursele cu conținut online incluse în ordinul serviciului.

Într-un punct separat se menționează că furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligați ca, la decizia SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență.

ACUZAȚIILE OPOZIȚIEI PRIVIND INSTITUIREA CENZURII ȘI EXPLIGAȚIILE GUVERNULUI

În ședința Parlamentului din 22 octombrie, când se examina solicitarea Guvernului de a institui starea de urgență, reprezentanții opoziției parlamentare au acuzat guvernanții că ar dori să impună cenzura în mass-media, printr-un punct al hotărârii. Deputatul BCS Constantin Starîș s-a interesat din un punct din proiectul Hotărârii care prevede „coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a)informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populație”. „Din câte noi înțelegem, este vorba de instituirea cenzurii. În mass-media poate exista doar versiunea guvernării și altă versiune nu poate exista...”, a menționat Constantin Starîș. El a adăugat că instituțiile media ar putea fi sancționate dacă ar distribui anumite știri care nu ar fi în corespundere cu versiunea guvernanților. „Nu este vorba despre cenzură. În același timp, este absolut necesar să asigurăm că există mecanisme pentru a combate minciuna, falsurile”, a replicat Natalia Gavrilița.

Ministerul Justiției, Sergiu Litvinenco, prezent la ședință, a precizat că măsurile propuse sunt similare cu cele care au fost adoptate atunci când a fost declarată situația excepțională din cauza pandemiei provocate de Covid-19.

În Hotărârea Legislativului privind instituirea stării de urgență se menționează că Parlamentul va informa, în termen de trei zile, secretatul general al ONU și secretarul general al Consiliului Europei despre decizia luată și cauzele adoptării acesteia. Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi,  a afirmat în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros s Iuliei Fedorovoi” de la NTV Moldova că asemenea mențiuni se fac atunci când e vorba de limitarea drepturilor omului. „Dar noi informăm secretarul general al Consiliului Europei că introducem starea excepțională doar dacă noi limităm drepturile omului stipulate în Convenția europeană privind drepturile omului. În document nu scrie ce drepturi vor fi limitate, dar eu înțeleg că e vorba de articolul 10 privind libertarea de exprimare”, a afirmat Fadei Nagacevschi.

Parlamentul a aprobat Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

Potrivit prim-ministrei, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Sursa foto: monitoruldevrancea.ro


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.