Вы здесь

Avocat, despre decizia CC privind accesul la informațiile cu caracter vamal: Datele ar urma să fie obținute mai simplu

28 октября 2021
886 просмотров
Curtea Constituțională (CC) a recunoscut drept constituțional articolul din Codul vamal care reglementează folosirea informațiilor cu caracter vamal, „în măsura în care organul vamal și instanța de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor de acces la informație, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile utilizate în scopuri vamale și pot pune în balanță principiile concurente”. Decizia a fost emisă pe  26 octombrie. Avocatul care a sesizat Curtea susține că, după adoptarea deciziei, solicitanții de informație ar urma să obțină mai simplu informații cu caracter vamal.
 
CC a examinat cazul după ce a fost sesizat de avocatul Vitalie Zama, pe calea excepției de neconstituționalitate, care reprezintă partea reclamantă într-un dosar de acces la informație. În prezent, Codul Vamal prevede că informaţiile puse la dispoziţia colaboratorilor vamali pot fi folosite numai în scopuri vamale, iar datele cuprinse în declaraţiile vamale, autorizaţiile şi/sau formularele tipizate emise de organul vamal unor persoane fizice sau juridice sunt considerate informaţii oficiale cu accesibilitate limitată și nu pot fi divulgate, cu anumite excepții (acordul declarantului și altele). De asemenea, potrivit legii, la o simplă cerere, Serviciul Vamal furnizează doar informaţii cu caracter general.

Vitalie Zama a susținut în cererea sa către Curte că prevederile contravin articolelor din Constituție cu privire la dreptul la informație și restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți.

Anterior, apărătorul a solicitat de la Serviciul Vamal furnizarea mai multor date de interes public, printre care denumirea companiilor care au importat ulei de palmier în Republica Moldova în perioada 2017-2020 și cantitatea care a fost importată în țară în aceeași perioadă. Serviciul Vamal a furnizat datele cu privire la cantitatea uleiului importat, dar a refuzat să prezinte lista companiilor. Avocatul a contestat refuzul serviciului în instanță, iar prin încheierea judecătoriei a fost admisă și cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate.

După examinarea dosarului, Curtea a reținut că Serviciul Vamal are obligația de a nu divulga informațiile referitoare la viața personală ori la activități profesionale sau comerciale ale persoanelor fizice ori juridice, precum și faptul că protecția acestor informații are drept scop protejarea drepturilor, libertăților şi demnității altor persoane, împiedicarea divulgării informațiilor confidențiale și prevenirea infracțiunilor.

„Totodată, unele informații deținute de organul vamal nu pot fi încadrate în categoria informațiilor oficiale cu accesibilitate limitată şi nu pot fi excluse din sfera interesului public, la modul abstract. Pot exista informații care nu pot fi dezvăluite pentru că s-ar realiza, astfel, un scop legitim. Totuși, la o punere în balanță, ele trebuie să fie dezvăluite, pentru că confidențialitatea lor nu are o pondere mai mare decât necesitatea asigurării accesului la informații. Toate concluziile depind de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz. Concluziile pot fi făcute de funcționarii responsabili din cadrul organului vamal, cărora li se solicită accesul la aceste informații. Concluziile mai pot fi făcute de judecătorii de drept comun, în eventualitatea în care sunt sesizați în privința unui refuz al funcționarilor vamali de a asigura accesul la informații”, a explicat Curtea.

„În mod normal, urmare a hotărârii Curții, practica furnizării informației cu caracter vamal trebuie sa se schimbe și, drept consecință, solicitanților de informație trebuie să le fie mai ușor să obțină informații cu caracter vamal”, a comentat Vitalie Zama pentru Media Azi.

„Toate concluziile depind de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz. Concluziile pot fi făcute de funcționarii din cadrul organului vamal, cărora li se solicită accesul la aceste informații. Concluziile mai pot fi făcute de judecătorii de drept comun, în eventualitatea în care sunt sesizați în privința unui refuz al funcționarilor vamali de a asigura accesul la informații”, a subliniat Vitalie Zama.

Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.