Вы здесь

12 persoane candidează la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului

25 ноября 2021
1110 просмотров
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului anunță că a recepționat 12 dosare ale candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului (CA). Este vorba de Ruslan Mihalevschi, Liliana Vițu-Eșanu, Orest Dabija, Larisa Turea, Tatiana Crestenco, Anastasia Svetlicinîi, Ana Gonța, Eugeniu Rîbca, Valeriu Saharneanu, Larisa Călugăru, Alexandru Verșinin și Marcel Drăgan.

Jurnalistul Ruslan Mihalevschi a fost propus de președinta țării, iar jurnalista și experta în comunicare Liliana Vițu-Eșanu - de Guvern. Potrivit comunicatului de presă, Partidul Acțiune și Solidaritate i-a propus pe jurnalista și scriitoarea Larisa Turea și pe șeful unei direcții din cadrul Ministerului Culturii, Orest Dabija. Opoziția a propus două candidaturi: fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat-o pe Tatiana Crestenco, șefa cabinetului vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Batrâncea (BCS)  și fosta angajata din Oficiul Avocatului Poporului, iar Partidul Șor - pe Anastasia Svetlicinîi, de formare jurnalistă, referentă a Partidului Șor. Organizațiile societății civile au înaintat șase persoane: experții media Aneta Gonța și Eugeniu Rîbca, jurnalistul și fondatorul a două partide (Partidul Liberal Reformator și Partidul Popular Românesc), Valeriu Saharneanu, doi foști membri din garnitura precedentă a Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova, Alexandru Verșinin și Larisa Călugăru, și un candidat cu dosar incomplet - Marcel Drăgan. Candidații la funcția de membru al CA din partea societății civile concurează pentru două locuri vacante în cadrul Consiliului.

Comisia de profil precizează că urmează să invite candidații ale căror dosare vor întruni cerințele prevăzute de lege pentru audiere. 

Potrivit legislației, Consiliul Audiovizualului este format din șapte membri, unul propus de Președintele Republicii Moldova, unul propus de Guvernul Republicii Moldova, trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, și doi membri propuși de organizațiile societății civile. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.

Fosta componență a CA a fost demisă după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al Consiliului pentru anul 2020. 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.