Inițiativa legislativă a fost prezentă în plenul Parlamentului de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în responsabilitatea căruia se află domeniul digitalizării. Ministrul a precizat că necesitatea elaborării acestui document constă în faptul că legislația audiovizuală și, parțial, cea a comunicațiilor electronice „conține unele prevederi incerte și contradictorii, precum și unele lacune care sunt utilizate drept bariere administrative ce blochează dezvoltarea televiziunii digitale terestre în Republica Moldova și sistarea televiziunii analogice”.
Proiectul stabilește mecanismul de susținere a furnizorului Multiplexului digital A cu acoperire națională și termenul de tranziție la televiziunea digitală terestră. „Inițial era prevăzută data de 1 ianuarie 2022, dar deoarece nu s-a reușit promovarea în sesiunea precedentă a Parlamentului, termenul urmează să fie stabilit reieșind din termenul necesar pentru promovarea proiectului de lege. Din discuțiile cu comisia parlamentară, propunem termenul de 1 mai curent”, a precizat Andrei Spînu.
De asemenea, documentul va permite valorificarea frecvențelor utilizate în prezent de stațiile de televiziune analogică terestră pentru implementarea tehnologiilor 5G.
Potrivit autorilor, proiectul de lege va permite continuarea emisiei în format digital prin intermediul multiplexelor regionale pentru opt posturi TV regionale și posibilitatea emisiei a programelor posturilor TV difuzarea cărora pe teritoriul Republicii Moldova este prevăzută de tratatele internaționale la care țara noastră este parte, cum ar fi postul francez TV5.
Andrei Spînu a adăugat că documentul va permite mai multor posturi TV să difuzeze în Multiplexul A datorită diminuării taxelor pentru servicii de emisie digitală. „La moment, acest tarif este de 6.500 de euro lunar. În urma proiectului, acesta se va diminua până la 3.000 de euro, practic de două ori. Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului de lege au fost prevăzute în Legea privind bugetul de stat pentru anul 2022. Conform acestor prevederi, MIDR va acorda ajutor de stat întreprinderii de stat Radiocomunicații în sumă de nouă milioane de lei în scopul subvenționării tarifului de difuzare prin Multiplexul A”, a mai spus Andrei Spînu.
Acesta a precizat că, în procesul de elaborare a proiectului, ministerul a propus ca suma de 12,8 milioane de lei pe care le achită Teleradio-Moldova pentru serviciile de emisie să fie transferată ca ajutor de stat companiei Radiocomunicații.
El a precizat că în Legea bugetului de stat pentru anul curent au fost prevăzuți 4,5 milioane de lei pentru dotarea păturilor social-vulnerabile cu convertoarele semnalului pentru cei care au televizoare vechi și care nu pot recepționa semnalul digital fără acest dispozitiv. Anterior au fost dotate 23.000 de familii cu astfel de dispozitive.
Andrei Spînu a ținut să menționeze că tranziția definitivă la semnalul digital trebuia să se încheie în 2015, însă „a fost amânată inclusiv din anumite interese de a monopoliza spațiul media al țării”.
El a adăugat că autoritățile au și un obiectiv ca costul de intrare în Multiplex să devină gratuit în 2023, iar Multpexul A să fie subvenționat integral de stat.
În context, deputatul Lilian Carp din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate s-a referit și la calitatea posturilor TV care vor ajunge în Multiplex. „Contez ca CA și comisia parlamentară să-și facă treabă și să ne asigurăm că nu mai avem televiziuni finanțate din «culioace»”, a remarcat Spînu.
Din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au răsunat întrebări cu privire la asigurarea familiilor social-vulnerabile cu set-top-box-uri.
Anterior, Media Azi a scris că proiectul de lege a stârnit un val de nemulțumiri în rândul experților media și reprezentanților Teleradio-Moldova. Criticii au perceput propunerile drept „ajutor din partea statului” pentru Radiocomunicații, care va întâmpina dificultăți financiare odată cu sistarea sistemului analogic. În replică, șefii întreprinderii au precizat că cheltuielile trebuie acoperite în vederea asigurării accesului cetățenilor la informație.
Sursa foto: bogdan-chirea.ro