În Moldova cea mai populară formă de lectură este informarea prin intermediul calculatorului (căreia i se acordă în medie circa 10 minute pe zi), în timp ce pentru cititul cărţilor tipărite oamenii cheltuiesc de două ori mai puţin (în medie 4 minute pe zi), iar pentru citirea ediţiilor periodice doar 2,8 minute pe zi.
În comparaţie cu alte state din Europa, moldovenii dedică relativ puţin timp lecturii cărţilor. Astfel, cele 4 minute alocate pentru citirea cărţilor în Moldova sunt mai puţine faţă de timpul alocat pentru această formă de lectură în Polonia (7 minute), Letonia (9 minute) sau Estonia (14 minute), remarcă autorii studiului.
În Republica Moldova, timpul dedicat lecturii nu diferă esenţial între femei (15 minute) şi bărbaţi (16 minute).
Bărbaţii se informează mai mult ca femeile prin intermediul calculatorului (57% faţă de 49% din timpul total pentru lectură) şi a publicaţiilor periodice (20% faţă de 17% din timpul total pentru lectură). Femeile, însă, dedică mai mult timp decât bărbaţii citirii cărţilor (30% faţă de 22% din timpul total pentru lectură) şi altor publicaţii (4% faţă de 1% din timpul total pentru lectură).
Cultura lecturii necesită a fi promovată intens, în special în spaţiul rural, recomandă autorii. În acest sens, sunt necesare acţiuni de modernizare a bibliotecilor publice, popularizarea fondului de carte și completarea bazei materiale a acestora. O altă recomandare a autorilor se referă la promovarea lecturii cărţilor printre tineri şi facilitarea accesului la internet pentru populaţia cu vârstă mai avansată.
Sursa foto: http://www.cititoruldecarti.ro/