Вы здесь

IPN: Parlamentul a sabotat activitatea Consiliului de Observatori al Teleradio-Moldova

21 августа 2014
1100 просмотров
Activitatea serviciului public de radio şi televiziune din Republica Moldova  -  Instituţia Naţională Publică a Audiovizualului Compania Teleradio Moldova - este împiedicată de Parlament  prin faptul că până acum nu au fost numiţi 6 membri ai Consiliului de Observatori (CO). Preşedintele Asociaţiei Presei Electronice APEL, Vasile State, a comunicat pentru IPN că toate consecinţele sunt grave pentru radiodifuzorul public din motivul că CO, conform legii, are statut de organ de conducere şi de organ de control.

Ultima şedinţă a CO a avut loc în luna decembrie anul trecut. Consiliul nu mai este funcţional de cel puţin 7 luni, deoarece au rămas doar 3 din 9 membri. „Gravitatea situaţiei, pentru Teleradio-Moldova, se explică prin faptul că, sub aspect legal, orice decizie cu substrat financiar, orice schimbare a schemelor de cadre la Teleradio-Moldova, orice decizie de atragere şi vavalorificare a investiţiilor pentru dezvoltarea Companiei neapărat trebuie avizate de CO, a subliniat expertul.

Vasile State spune că Parlamentul nu a încălcat nimic prin faptul că deja de mai mult de jumătate de an nu a numit noi membri ai Consiliului, deoarece prevederile Codului Audiovizualului nu stabileşte un termen în acest sens. „Dacă nu este stabilită o obligaţie, totul rămâne la latitudinea Parlamentului. Dar, dincolo de buchia legii, există spiritul legii şi legislatorii ar trebui să-şi dea seama că soluţionarea acestei chestiuni nu mai poate fi tergiversată atâta timp”, a opinat expertul APEL.

Potrivit lui Vasile State, există lacune legislative a căror lichidare nu suferă amânare. Unu: legislaţia audiovizuală ar fi trebui să prevadă nu doar modalitatea şi procedura de numire a membrilor CO, dar şi termenele în care să se facă procedura. Doi: legislaţia audiovizualului ar trebui să conţină prevederea că foştii membri ai CO să-şi ducă mandatul până la numirea în funcţie a noilor membri. „Sunt două componenente legislative de care ar trebuie să se ţină cont şi cu acestea să fie amendată legislaţia audiovizualului”, a spus Vasile State.

Potrivit lui, motivele tergiversării în adoptarea acestor amendamente ar fi cele politice. „Probabil, cei care decid nu au ajuns la o înţelegere”, a mai adăugat expertul.

Solicitat de IPN, vicepreşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, deputatul PLR, Valeriu Saharneanu, a spus că acest subiect este politizat. Comisia ar fi desfăşurat interviurile pentru 12 pretendenţi şi urma să aibă loc o şedinţă în care să fie anunţaţi cei 6 candidaţi selectaţi, care ulterior să fie numiţi de Parlament. Şedinţa însă a fost amânată. Potrivit deputatului, fracţiunea PLR a propus ca fiecare partid din coaliţie să susţină câte 2 membri ai CO din cei 6, dar celelalte două componente din coaliţie, PLDM şi PDM, se opun. Acestea propun ca partajarea să se facă în formula 3 membri de la PLDM, 2 – de la PDM şi 1 - de la PLR.

Consiliul de Observatori este organul de conducere autonom al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania Teleradio-Moldova, ce are menirea să asigure realizarea dreptului cetăţenilor şi al societăţii de a obţine informaţii veridice, complete şi operative. CO este abilitat, în acest scop, să monitorizeze respectarea de către Companie a prevederilor legale şi statutare.

Sursa: http://ipn.md/