Potrivit unui comunicat de presă, emis de Consiliul Economic al Prim-Ministrului Iurie Leancă, pe portal vor fi publicate date din Registrul de Stat al Unităţilor de Drept, menţinut de Camera Înregistrării de Stat (informația despre domeniile de activitate a întreprinderilor, lista conducătorilor și sediul acestora). Datele ce țin de gospodăriile țărănești, a căror înregistrare se face de către autoritățile publice locale, precum și datele cu caracter personal, nu vor fi expuse pentru acces liber.
Solicitată de Media-azi, directoarea săptămânalului “Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a menționat că apreciază pozitiv decizia de deschidere a datelor privind agenții economici pe portalul date.gov.md. Totodată, jurnalista a precizat că din textul comunicatului, nu îi este clar, dacă vor fi deschise public și numele proprietarilor firmelor. ”Pe noi, de regulă, aceasta ne interesează, deoarece căutăm ca persoanele publice să nu dețină firme nedeclarate”, a explicat Alina Radu, menționând că așteaptă o ”deschidere totală” din partea guvernanților. Aceasta s-a referit și la taxele, care se percep de ÎS ”Cadastru”, afirmând că până acum nu a primit un răspuns distinct din partea acestei instituții referitor la metodologia care se aplică la calcularea taxelor, care uneori pot ajunge la mii de lei, pentru obținerea informațiilor de interes public.
În prezent, accesul la informația cu caracter public privind agenții economici este limitat, iar pentru obținerea ei solicitanții trebuie să achite taxe a căror mărime variază de la 36 până la 540 lei, în funcție de tipul și termenul de obținere a informației, constată mai multe studii și cercetări media.
Experții din domeniul mass-media afirmă că lipsa departamentelor de investigații în majoritatea redacțiilor este determinată inclusiv de faptul că realizarea anchetelor jurnalistice este adeseori extrem de costisitoare.
De notat că optimizarea normelor legale ce reglementează accesul liber la informațiile de interes public și anularea tuturor taxelor oficiale pe care trebuie să le achite jurnaliștii pentru obținerea informațiilor de interes public au figurat printre recomandările mai multor studii, efectuate de reprezentanții societății civile în 2014 („Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”; “Accesul mass-media la informație în Republica Moldova: probleme și perspective”).
Sursa foto: http://consecon.gov.md/